Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №479 від 16.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Тримайте суглоби в теплі

Тримайте суглоби в теплі

Сніг, дощ, вітер і мокрі ноги - постійні супутники болю в суглобах. Ті, хто страждає від такого болю, добре знають: якщо в суху й теплу погоду біль ще інколи дає передих, то варто полити дощу, впасти снігу, подути вітру, як одразу починає крутити у коліні, лікті або попереку. І не треба вважати, що це стареча хвороба. Вона вражає людей, починаючи з 30-40 років, а після 55 - це проблема 80% населення землі. Понад те, останніми роками хвороба дісталася і до молоді, напевне позначається спадкова схильність та спосіб життя.

- Біль у суглобах - проблема багатьох людей. Близько 30 відсотків населення планети страждає від болю в суглобах, а 10% є інвалідами в результаті цієї патології, - розповідає завідувач-ка терапевтичного відділення Рівненської міської поліклініки №2 Ольга ТРІЛЬ. - Спочатку, коли зміни в суглобі мінімальні, хвороба може й не турбувати. Але у міру прогресування уражень, суглоби починають боліти. Спершу це періодичний біль, що виникає під час великого навантаження. Потім стає сильнішим та інколи виникає у спокої. З часом біль стає постійним і сильним, обмежуючи рухи. Він може виникати при банальних процесах (артрит, дистрофічні зміни в суглобах - артроз), захворюваннях м’яких тканин суглоба, при алергічних, інфекційних запаленнях, хворобах крові, внутрішніх органів, нервової та ендокринної систем.

- Перебіг і локалізація болю в суглобах при різних захворюваннях також різні?

- При гострих та хронічних інфекціях (хронічні ангіна й тонзиліт) біль турбує то в одному, то в іншому місці, і вражає більше великі суглоби. Наприклад, біль при артритах запального характеру підсилюється при тривалій нерухомості, уночі, під ранок і примушує хворого рухатися, щоб зменшити біль. Ці симптоми пов’язані з накопиченням у порожнині суглоба продуктів запального процесу. Біль при ревматичному процесі виникає зазвичай після ангіни. Він локалізується у крупних суглобах, симетричний, характерними є набряки суглобів та почервоніння навколо них, а також різкий біль при пальпації. Полегшення наступає, коли хворому призначають антибіотики та неспецифічні протизапальні препарати.

Біль при ревматоїдному артриті дещо інший. Спершу характерна скутість суглобів уранці, що з’являється у мілких суглобах рук і стоп. З часом біль виникає у крупних суглобах (колінні, кульшові, плечові). Біль стає постійним та сильним. Інтенсивність зменшується після прийому неспецифічних протизапальних препаратів. При дистрофічних змінах у суглобі (артрозах), що виникають після травми у похилому віці у результаті порушення обмінних процесів. Спочатку біль не сильний, але інтенсивність його зростає при фізичному навантаженні й наприкінці дня та зменшується у стані спокою, вночі. Якщо артрит з’являється раптово, частіше вночі, то можна думати про подагру. При першому нападі болю переважно турбує стопа, у першому плюснефаланговому суглобі виникає різкий біль, шкіра навкруги великого пальця стає яскраво-червоною. Напад може спровокувати надмірне вживання м’яса, жирних страв, алкоголю. Частіше ця хвороба спостерігається у чоловіків 30-40 років.

Будь-який біль у суглобах викликає у людини дискомфорт, обмеження рухів. Щоб уникнути цього, треба, звісно, займатися профілактикою. Відтак кожна людина повинна вести здоровий спосіб життя, стежити за харчуванням: їжа повинна бути збалансованою, містити в достатній кількості кальцій, фосфор та вітаміни, особливо вітамін Д3. Дуже бажано не перевтомлюватися. Якщо все ж біль турбує, то слід звернутися до дільничного лікаря, який комплексно обстежить для з’ясування причин болю, та призначить відповідне лікування.

16.12.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 16.12.2010p. 
На головну сторінку