Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №481 від 30.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Білоруси шоковані місцевими ліфтами

Білоруси шоковані місцевими ліфтами

Нещодавно Рівне відвідали представники фірми “Брестліфт”, які є основними кураторами ліфтового господарства білоруського міста Брест. Їх здивуванню від рівненських ліфтів не було меж… Та й справді, між нашим та їхнім вертикальним транспортом утворилася ціла прірва.

Як зазначили білоруські гості, ліфтове господарство Бреста та нашого міста має лише одну спільну рису - основний ліфтовий парк побудований ще у Радянському Союзі, тобто досить застарілий. Після цього починають випливати важливі відмінності. Оскільки, коли закінчується термін використання білоруського ліфта - його дістають та замінюють на абсолютно новий, а коли закінчується термін використання рівненського - його продовжують експлуатувати й надалі, щоправда, запроваджуючи так звану модернізацію: замінюють лише кабіну, а якщо пощастить, то й редуктор та троси. Між тим, до кінця 2011 року у третини місцевих ліфтів закінчиться термін експлуатації.

Лише протягом поточного року в Брестській області повністю замінили 49 ліфтів, на що витратили майже 2 мільйона доларів. У наступному році запланували замінити ще більше. Свої досягнення ліфтовики Брестської області пояснюють знач-ною державною підтримкою. За словами керівника підприємства ВАТ “Брестліфт” В’ячеслава ХАМЧІШКІНА, з 2006 року у Білорусі діє Республіканська програма підтримки ліфтів. У наших сусідів близько 60 відсотків грошей на обслуговування ліфтового господарства надає дотаціями держава, інші 40 відсотків - сплачують мешканці. У Рівному, як, напевно, й у всій Україні, така практика поки що не застосовується. То й не дивно, що українцям ніколи не вистачатиме коштів привести до повного ладу навіть невелику частину ліфтів. Між тим, як наголосили білоруські гості, коли їдеш потягом - існує близько кількох десятків прихованих небезпек, а коли ліфтом - більше сотні.

30.12.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 30.12.2010p. 
На головну сторінку