Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №481 від 30.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Горілка в холод не нагріє

Щоб наші громадяни комфортно почувалися під час холодів, даємо декілька порад, які допоможуть вберегти організм від переохолодження. Їх, як мовиться, перевірили на собі працівники обласного центру здоров’я.

Отож перед виходом на вулицю обов’язково треба поїсти. Перша заповідь людини, чутливої до холоду: ні кроку з дому, не поївши вівсянки або гречки. До речі, в холодну пору року можна з’їдати в день на 400 калорій більше, ніж зазвичай. Мерзлякам потрібно переходити на “гарячі” продукти: м’ясо, риба, горіхи, картопля, сир, гарбуз, курага, банани, виноград. Ще допомагають цибуля, хрін, та не забувайте про спеції: імбир, кориця, перець, кмин і часник - вони зігрівають майже миттєво.

Стежте за градусом напоїв. Справа в тому, що алкоголь на холоді може зігріти лише ненадовго і незабаром організм стрімко почне втрачати тепло. Та й кава теж не гріє. Краще пити трав’яний чай та гарячий шоколад - улюблений напій багатьох альпіністів.

Робіть масаж рук та ніг. Думки про холод з’являються, коли замерзають руки або ноги. Щоб врятувати кін-цівки від холоду - помасажуйте їх. Робити масаж можна і перед виходом на вулицю, і після повернення до теплого приміщення.

Необхідно правильно дихати. Легені можуть зігрівати. Взимку дихати потрібно повільно й не дуже глибоко, це заспокоює нервову систему і дозволяє швидше пристосуватись до холоду.

Забудьте про самотність. Людина, що відчуває себе самотньою, замерзає швидше. Ще ефективніше діють обійми. Частіше притискайте до себе кохану людину.

Загартовуйтеся - це рятує. Загартовуватися можна і вдома. Покладіть мокрий рушник у морозилку на півгодини, після чого потопчіться на ньому кілька хвилин. Після закінчення процедури відразу надягніть теплі шкарпетки. Якщо робити це щовечора, ноги звикнуть і стануть менш чутливими до холоду.

Намагайтеся не нервувати! Стрес діє на наш організм так само, як мороз. При сильному емоційному потрясінні кров відливає від кінцівок і “поспішає” до мозку. Коли холод і стрес зустрічаються, шанс замерзнути зростає.

Навчіться розслаблятися. Кажуть, що актори, аби не замерзнути на зимових зйомках, приклеюють на плечі гірчичний пластир. Кров швидко приливає до поверхні шкіри і дає відчуття тепла. Як варіант, можна розтерти ноги антицелюлітним кремом з кайенським перцем. Не гірше за перець діє і горілка. Ще один “утеплювач” - папір. Якщо вам загрожує тривале перебування на холоді, покладіть у взуття паперові устілки.

30.12.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 30.12.2010p. 
На головну сторінку