Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №231 від 16.03.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Новобудови

Віктор Чайка розвіяв міфи,

Віктор Чайка розвіяв міфи,

організувавши для журналістів екскурсію по новобудовах Рівного

Тема приватизації земельних ділянок, як і питання обсягів будівництва, стала чи не пріоритетною в цьогорічних політичних дебатах. Скориставшись логікою народної мудрості, мовлю, краще один раз побачити, ніж сто разів почути, - міський голова Рівного Віктор Чайка вчора провів для представників місцевих мас-медіа екскурсію.

Зокрема, журналістів ознайомили з ходом забудови кварталу в периметрі вулиць Степана Бандери, Тихої, Лермонтова та Чорновола, де поруч з елітними (поліпшеного планування, двоярусними квартирами) зводиться перший у Рівному висотний будинок монолітним способом. Щодо переваг останнього, за словами начальника управління капітального будівництва міськвиконкому Сергія Полоцького, завдяки сучасним технологіям помітно зменшується строк зведення, а ще дає можливість моделювати квартири на замовлення власника.

Лише півтора-два роки тому розпочалося будівництво мікрорайону №62, де зводяться як багатоквартирні, так і помешкання котеджного типу. Виявляється, управлінню капітального будівництва і тут є чим похвалитися. Скажімо, як твердить Сергій Полоцький, усі помешкання в багатоповерхових будинках, до речі, забезпечених автономним опаленням і гарячою водою, - поліпшеного планування з металопластиковими вікнами та броньованими дверима. Поруч, мов на дріжджах, росте ще один мікрорайон (№61) приватної забудови, який за рік-два набуде вигляду обжитого кварталу. Між іншим, як твердить начальник управління капітального будівництва, досвід рівнян у забудові котеджних масивів став взірцем для інших регіонів України. Суть його в тому, що, маючи намір звести приватний будинок, люди передусім повинні поетапно внести долю в розвиток інфраструктури мікрорайону. Тому, допоки вона збудує дім, до нього вже будуть підведені всі інженерні мережі (в тому числі телефон), прокладені дороги і тротуари.

Провівши з Віктором Чайкою, Сергієм Полоцьким і головним архітектором міста Миколою Пасічником мало не півдня, представники ЗМІ побували на новобудовах мікрорайонів Північний (вулиці Черняка, Дундича, Коновальця) та Ювілейний (на вулиці Соборній, Корольова, Макарова), серед яких, окрім житлових будинків, чимало об'єктів соціально-побутового призначення. До речі, зі слів начальника УКБ, управління в нинішньому році планує збільшити обсяги будівництва в два рази. Отож, якщо торік освоїти понад 54 мільйони гривень, то в нинішньому - десь 120-130 мільйонів гривень. Водночас, за твердженням Сергія Полоцького, в 2006 році в Рівному в експлуатацію здадуть близько 70 тисяч квадратних метрів житла.

У ході екскурсії по Рівному Віктор Чайка дав вичерпні відповіді на чисельні запитання журналістів.

- Уся та інформація, котра сьогодні лине з уст окремих політичних діячів, які твердять, що в Рівному взагалі нічого не будується, окрім якогось міфічного елітного житла за комерційними цінами, мовляв, ніхто не думає про мешканців міста, - зауважив міський голова, - це абсолютний абсурд, цілковита неправда, в чому ви, сподіваюся, переконалися вочевидь. Побачили об'єкти, які зводяться в усіх мікрорайонах Рівного. Є забудова одноповерхових котеджів, дво-, триповерхових будинків, а також багатоповерхівок. Квартири в цих будинках за цінами доступні всім бажаючим, вони не перевищують затверджених Міністерством будівництва і архітектури. Тому говорити, що хтось нині, зважаючи на повсюдне подорожчання енергоносіїв та будматеріалів, може здешевити вартість метра квадратного житла, ніж він коштує зараз, означає просто обдурювання людей.

- Наскільки рівняни захищені від квартирних аферистів, жертвами яких стали, скажімо, кияни, котрі віддали гроші інвестиційній фірмі «Еліт-центр»?

- Те, що сталося в Києві, коли люди здали гроші на купівлю житла, а ці 400 мільйонів гривень зникли, мов корова язиком їх злизала, - справжнє кощунство. Такого не може статися в Рівному, бо в нас є єдиний замовник - управління капітального будівництва, яке акумулює все будівництво. Це державна структура, котра нікуди не дінеться. Отож, вважаю, що напрям будівництва житла, вибраний у Рівному, - правильний, відповідає нормам і вимогам чинного законодавства. Ми прийняли рішення й надалі, за жодних умов, не продавати земельні ділянки, на яких зводиться соціальне житло. Такий підхід гарантує, що люди, які заплатили гроші, одержать квартири.

Звичайно, там, де будуть споруджувати заправки, об'єкти торгівлі, розважальні заклади і центри, там земельні наділи продаватимуться на конкурсній основі через аукціони.

16.03.2006Василь ГЕРУС



Рівне-Ракурс №10 від 16.03.2006p. 
На головну сторінку