Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №482 від 05.01.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Аналіз

2010: чи є чим пишатися?

Про здобутки та прорахунки Рівненщини у 2010 році можна говорити багато. Кажуть, зроблено чимало, утім рік, який минув, вказав, що 2011-й потребуватиме ще більшої уваги. При цьому чиновники пишаються не стільки економічними підсумками, хоча вони є значними, як… Та про все по черзі.

Вчимося економити та не хворіти

Інвестицій побільшало, боргів із зарплат поменшало, а промислове виробництво зросло на третину, прозвітував голова ОДА Василь БЕРТАШ. Крім того, новосілля святкують учні сіл Богуші та Познань. Більше того, у Познані школа має власну котельню, що працює на альтернативному паливі.

- Ми не настільки багаті, щоб не вчитися економії, - каже чиновник. - Увесь світ працює над енергозбереженням і Рівненщина не буде винятком. Тим паче, що 2011 рік має стати стабілізаційним. Тому всі проекти, які впроваджуватимуться в краї, будуть ретельно проаналізовані, аби кожна гривня витрачалася ефективно. Так, проектуючи нові школи, а ми будемо їх будувати у новому році, слід думати й про подальше утримання цих закладів. Наприклад, спортивна та актова зали можуть за потреби взаємозамінювати одна одну. Відтак, можна зекономити на будівництві, а потому на опаленні, прибиранні та ремонтах.

Загалом на Рівненщині два десятки проблемних шкіл. Їх запланували добудувати у найближчі п’ять років. Для цього вже розробили відповідну обласну програму.

Підготували й план зведення спортзалів, яких немає у третини шкіл області. За задумом чиновників, їх споруджуватимуть із сучасних модульних конструкцій. Новітні технології допоможуть зекономити не лише гроші, а й час, оскільки на будівництво такої спортивної бази знадобиться лише 3-4 місяці. Першочергово спортзали отримають ті села, в яких зростає кількість потенційних олімпійських чемпіонів. Очільник області переконаний, що через брак фізичної активності діти часто хворіють, тому розбудова спортивної інфраструктури Рівненщини - це прояв турботи про підростаюче покоління. Акцент на популяризації здорового способу життя зробили вже й у 2010 році, добудувавши законсервований з 2005-го року навчально-спортивний комплекс у селі Балашівка Березнівського району. З його відкриттям учні тамтешньої та навколишніх шкіл мають сучасні зали аеробіки, тихих ігор, тренажерний, греко-римської боротьби, футбольне поле, майданчик для ігрових видів спорту з синтетичним покриттям, два волейбольних і два баскетбольних майданчика, гімнастичне містечко, міні-футбольне поле, два тенісних корти з трибунами для глядачів, а також 25-метровий басейн.

Ще один басейн і цілий комплекс водних процедур отримали ветерани області у Клеванському госпіталі. Завершити будівництво цього лікувального центру Василь Берташ пообіцяв одразу після призначення. Слова дотримав - у травні, після п’ятирічної перерви, на об’єкті відновили будівельні роботи, а вже восени символічну стрічку перерізав сам Президент України.

15 позицій позаду

А от виробництв із залученням іноземного капіталу у 2010-му на Рівненщині не побільшало. Це голова ОДА називає нереалізованими планами, які надолужуватимуть у цьому році. Втім, запевняє, що для діючих інвесторів створено найсприятливіший бізнес-клімат. “Я особисто об’їхав підприємства з іноземним капіталом. Озвучені власниками проблеми були вирішені в найкоротші терміни, - наголосив губернатор. - Свідченням цьому є притік інвестицій, обсяг яких зріс у порівнянні з минулим роком на 11 відсотків”.

Загалом, Рівненщина цьогоріч піднялася на 15 позицій - з 20 на 5 місце Всеукраїнського рейтингу за результатами комплексної оцінки Урядом економічного та соціального розвитку регіонів.

Скаржаться на медицину…

Втім головним здобутком 2010-го чиновники називають діалог з жителями області. Налагодили роботу гарячої телефонної лінії, на яку надійшло 1320 звернень, понад 90 відсотків із них вирішили. Звернення рівненчан вказали на необхідність змін у медицині. Відтак, з 1 липня в усіх лікувальних закладах краю першу невідкладну допомогу надають безкоштовно. Її вже отримали 40 тисяч краян, третину з яких прооперували. Водночас на виїзних прийомах громадян було найбільше нарікань від матерів-героїнь, яким роками не виплачували грошей. Довелося просити допомоги і в Уряду, і у Президента. За листопад розрахувалися з майже п’ятьма тисячами жінок, яким присвоєно почесне звання. За місяць їм виплатили майже 40 мільйонів гривень.

…та зарплату

- Переполовинили й суму невиплаченої працівникам Рівненщини зарплати, - розповів перший заступник голови ОДА Анатолій ЮХИМЕНКО. - А до кінця року борги на економічно активних підприємствах вдасться зменшити на 60 відсотків. А ось виведення з економічної кризи ДП “Рівненський автомобільний ремонтний завод” у 2010-му - справа непосильна. РАРЗ хоча й не збільшує суму боргу, проте й донині кревно зароблені не виплачує. Причина - довга процедура реалізації майна, яке незадіяне у виробництві. Як тільки його продадуть, люди отримають заборговані гривні.

Багато вирізали, немало зібрали

Ще одне цьогорічне недопрацювання, а точніше незмінна тенденція останніх двадцяти років - вирізання худоби. Вирівняти чи бодай зупинити стрімкий спад поголів’я не змогла й обласна програма “Годувальниця”. Щоб зарезервовані на неї гроші працювали на економіку Рівненщини, їх переорієнтували на галузь рослинництва. Зокрема, збільшили фінансування обласної програми розвитку насінництва. Її дієвість підтверджують результати. У 2010 році фермерам та сільськогосподарським підприємствам Рівненщини за кожну тонну високопродуктивного насіння озимини компенсували по 450 гривень. Селянам, які витратили на придбання еліти 252 тисячі гривень, повернули 50 тисяч із обласної казни. Додаткова ж сума стимулюватиме аграріїв купувати нові високоврожайні сорти проса, гречки та ярої пшениці. Практика доводить, якщо до елітного насіння додати ще й новітні технології обробітку ґрунту та притримуватися сівозмін, можна збирати вдвічі, а то й утричі більші врожаї. Над цим і пообіцяли працювати у 2011 році, аби Рівненщина мала більше власної продукції та не залежала від цінових спекуляцій.

Крім того, саме виробничі потужності краю допомагають своєчасно наповнювати бюджети усіх рівнів. Так, за підсумками 2010-го до Зведеного бюджету області має надійти 2,3 мільярда гривень, у тому числі понад мільярд до місцевих. Відтак, усі бюджетні програми, заплановані на цей рік, повністю профінансують.

Слава Богу, добудували

- У 2010-му стартувала програма будівництва доступного житла, - зазначив заступник голови ОДА Володимир НОВАК. - Тим, хто готовий сплатити 70 відсотків вартості квартири, держава пропонує стати учасниками соціального проекту, профінансувавши решту суми (30%) із держказни. Вже відібрали більше 20 претендентів, які чекають добудови за такою схемою висотки, що на вулиці Ст.Дем’янчука в Рівному. За рахунок коштів держказни завершуватимуть будівництво й багатоповерхівки у Костополі.

Нині в області на квартирному обліку перебуває понад 28,5 тисячі сімей та одинаків. Зменшити цю цифру планують впродовж наступних семи років, адже саме на стільки розрахована регіональна програма будівництва доступного житла. Нині її реалізація на першому етапі. Другий - передбачає завершення житлових будинків, зведених на половину. Водночас райони підбирають земельні ділянки, що невдовзі стануть будівельними майданчиками третього етапу реалізації регіональної програми. Їх пропонуватимуть інвесторам, які будуватимуть соціальне житло (вартість метра квадратного має відповідати державним будівельним нормам - 4290 гривень). Зарезервовані ділянки мають бути внесені до генпланів населених пунктів області.

Також у 2010-му вдалося зрушити з мертвої точки проблему з довгобудами. Після спільних нарад під керівництвом голови облдержадміністрації Василя Берташа забудовників вдалося переконати в необхідності завершення квартир у житловому комплексі “Золота підкова”. Нині ж обласна влада шукає механізми дофінансування будівництва інших проблемних багатоповерхівок, у зведення яких люди інвестували власні чи кредитні гроші.

Бурштинова візитівка

Для жителів і гостей краю у Рівному відкрили “Музей бурштину”, що наблизило місто до звання “Бурштинова столиця України”, а вже в наступному році він стане палацом, зазначив ще один заступник - Олексій ГУБАНОВ. Він відповідає за іміджеві проекти області, а їх цьогоріч на Рівненщині не бракувало. Усі вони прописані в рамках концепції сталого розвитку регіону “Західна брама”, яка є своєрідним стратегічним планом розбудови краю. Їх впровадження має вивести область з числа депресивних і дотаційних.

- Область підтвердила свій статус - центру сучасних освітніх технологій, провівши першу Всеукраїнську відеоконференцію, - говорить Олексій Губанов. - Вона вже переросла у міжнародну та стане традиційною, оскільки профільне Міністерство схвалило новаторський формат обговорення, запропонований Рівненщиною. Освітяни, задіяні й в інших проектах, як-то розробка туристичних маршрутів історичною Волинню та підготовка до Міжнародного бізнес-форуму.

Що ж до інших цьогорічних проектів, то їх намагалися об’єднати навколо культурно-дозвіллєвих комплексів задля відродження і повноцінного функціонування КДК, запевнили владці. Прикладом тому є обласна спортивно-інтелектуальна гра “Сімейні перегони”, яка не має аналогів в Україні. Спортивне дійство поєднує інтелектуальні завдання, фізичні вправи та елементи квесту. Проект уже подолав три тури і за цей час у ньому взяли участь майже дві тисячі родин краю. Крім того, сімейні баталії зможуть побачити усі охочі, адже треті тури матимуть телевізійний формат.

Виховує Рівненщина й власних кіномитців - торік стартував Всеукраїнський фестиваль молодого аматорського кіно “DVERY”. Фест розрахований і на наступні роки. Так, до 15 лютого триває конкурс кіносценаріїв, а потому розпочнеться відбір вже готових кіноробіт. Проектом також передбачені серії майстер-класів із метрами української кіноіндустрії. На перші з них до Рівного з’їхалися не лише жителі області, а й столичні аматори та сусіди з Волині, які схотіли повчитися акторській, операторській та режисерській майстерності. Фестиваль вже отримав Міністерську підтримку, тому у планах внести його до переліку традиційних загальнодержавних заходів до Дня студента.

Стартувала й “Гордість Рівненщини”. За задумом влади, проект має визначати найвидатніші постаті краю, які формують імідж області. Претендентів визначили експерти у районах для кожної з п’яти номінацій: політика та влада, бізнес, культура, медицина, освіта та спорт. Нині ж усі охочі можуть проголосувати за достойників на сайті проекту www.gordist.rv.ua. Інтернет-портал вже зібрав майже 50 тисяч відвідувачів. Причому цікавляться іменитими краянами не лише жителі України, а й інших держав. До прикладу, США, Великобританії, Німеччини, Франції, Іспанії, Греції, Канади, Південної Кореї, Китаю та навіть Гондурасу. Загалом участь у голосуванні взяли представники 40 країн.

- Втім, центральним дійством цього року стане відзначення 450-річчя Пересопницького Євангеліє, - зауважує Олексій Губанов. За його словами, це унікальна нагода привернути увагу до Рівненщини, адже саме тут була написана Першокнига.

Серед торішніх здобутків відзначили також вчасний початок опалювального сезону та закінчення будівництва підземки на Театральній площі. Ці два питання перебували на особистому контролі голови ОДА. За оперативність подачі тепла на Рівненщині навіть подякував Міністр з питань житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич, а рівняни ще довго хизуватимуться перед гостями міста оновленим європейським центром.

05.01.2011Яна КАЛИНЕЦЬ



Рівне-Ракурс №10 від 05.01.2011p. 
На головну сторінку