Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №482 від 05.01.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Будь здоров!

Грип минув, однак…

Грип минув, однак…

З 31 грудня у Рівному скасували карантин, однак надзвичайна протиепідеміологічна комісія порекомендувала не проводити новорічні ранки у школах та садочках, позаяк хворих вистачає, а грип - хвороба вірусна. Та хіба щось може зупинити свято у душі дітлахів, які з нетерпінням чекають його цілий рік?! Тому вибір способу відзначення різдвяних свят залишимо за батьками.

Тим не менше, вважаємо за доцільне, ще раз ознайомити із підступною хворобою на ім’я грип. Усе може статися. Просинається дитина зранку після гучного гуляння…

- Захворювання на грип починається раптово, з лихоманки від 380С до 400С, сильного головного болю, відчуття судомів як при синдромі загальної інтоксикації, - розповідає провідний фахівець РМУ МНС Сергій ВАСЬКОВЕЦЬ. - Інфікування відбувається повітряно-крапельним шляхом, а збудником найчастіше є вірус типу А, рідше В і С. Кожен, хто занедужав, неодмінно має дотримуватися певного режиму, насамперед перебувати у ліжку. Це - найважливіша умова як для одужання хворого, так і для боротьби з поширенням інфекції.

Не слід вдаватися до самолікування, необхідно негайно викликати лікаря. До його прибуття потрібно якнайбільше пити гарячого чаю, бажано з лимоном, чорною смородиною, малиною, настоїв з квітів бузини, липи, лужні мінеральні води. Антивірусну дію має сік каланхое, часнику, цибулі, які застосовують у вигляді інгаляції або через введення крапель соку в ніс піпеткою. За легкої та середньої форм перебігу грипу хворі лікуються в домашніх умовах, а госпіталізації підлягають пацієнти з тяжким гіпертоксичним перебігом, особливо ускладненим плевритом, пневмонією, менінгоенцифалітами.

Важливо знати кожному: не грип страшний, а неувага до захворювання. Якщо вчасно викликати лікаря і суворо дотримуватися режиму, то одужання гарантоване без будь-яких ускладнень. А ще варто не забувати: правильний спосіб життя, харчування вітамінізованою їжею (овочі, фрукти, квашена капуста, а найліпше свіжа цибуля, часник), перебування хоча б вранці та ввечері на свіжому повітрі.

05.01.2011Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 05.01.2011p. 
На головну сторінку