Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №483 від 13.01.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Святкуємо

Рівненський дідух вище львівського

Рівненський дідух вище львівського

Вперше у Рівному напередодні Різдва на майдані Незалежності з’явився триметровий дідух. Його, на замовлення міської влади, виготовив знаменитий народний умілець, майстер народної творчості, майстер соломкоплетіння Микола Огородник, господар ремісничого хутора “Плугаки” із села Дермань Здолбунівського району.

Працювали Огородники всією родиною у складі п’яти чоловік. У зв’язку із терміновістю замовлення, робили п’ять днів та п’ять ночей, хоча на роботу подібної величини потрібно три місяці. Висота дідуха складає 3 м 13 см. У народному селянському побуті все повинно мати некруглу суму, щоб було продовження всім добрим справам. Дідух складається із семи ярусів і стоїть на трьох ногах. На виготовлення пішло 60 жмень колосків та 3 тис. стебел на обкладання. Для зовнішнього оздоблення дідуха використали 150 м солом’яної стрічки. Важить витвір мистецтва біля 50 кг. Враховуючи те, що родина складається із п’яти осіб, то від кожного родинного майстра виготовлено ще п’ять маленьких дідухів додатково.

На почесне місце у центрі міста дідуха, який стоятиме усі різдвяні свята, аж до Водохреща, виніс міський голова Рівного Володимир Хомко.

Дещо з історії

Існують дві версії, чому 6 січня із першою Різдвяною зіркою люди заносили у хату “хлібне дерево”. За однією з них, коли на полі закінчувалися жнива, а селяни збирали урожай - це ставало справжнім святом. Щоб відзначити радісну подію, люди несли з поля до хати останній обжинковий сніп. Або кажуть ще, коли Ісус Христос народився у стаєнці, то було дуже холодно. У стіні Йосип знайшов шпарину і затулив її снопом із соломи. Відтоді існує звичай на Святу вечерю застеляти підлогу в хаті сіном та ставити на чільному місці під образами дідух - символ затишку та тепла.

Святковий сніп перебував у хаті до Водохреща. Його присутність привносила в родину піднесений настрій, затишок і святковість. У народі казали: “Дідух до хати - біда із хати”. Щороку дедалі більше українців відновлюють давню традицію ставити на Різдво у своїх оселях дідуха.

Дідух, сіно, різдвяні традиції мають позитивний заряд енергії, дають нам відчуття таємничості і свята.

13.01.2011



Рівне-Ракурс №10 від 13.01.2011p. 
На головну сторінку