Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №483 від 13.01.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На замітку

Шлунок волає про допомогу

Шлунок волає про допомогу

Новорічні-різдвяні свята ще не закінчилися, а наш шлунок вперто відмовляється перетравлювати будь-які страви, навіть із допомогою пігулок. Це найкращий час дозволити йому перепочити хоча б один день. Тим, хто витримає, варто взагалі відмовитися на добу від їжі і перейти на воду, іншим - треба спробувати провести розвантажувальний день. Між іншим, дієтологи радять застосовувати подібний харчовий відпочинок для організму, хоча б раз на тиждень.

Яблучний день

Плюси. Англійці стверджують: з’їдаючи щодня яблуко, можна заощадити на лікарі. Уявляєте, якою буде економія від яблучного дня?! А все тому, що в яблуках багато стимуляторів обміну речовин - вітамінів С, В1, В2, Р, Е, каротину, калію, заліза, органічних кислот, а також клітковини, яка очищає організм.

Мінуси. При хворобах травного тракту яблука можуть викликати загострення. Особливо це стосується проблем з підвищеною кислотністю шлунку, при якій категорично протипоказані кислі сорти яблук.

Меню. Вам знадобиться 1,5 кг свіжих або печених яблук, розділених на 5-6 прийомів. Третину з них краще з’їсти у печеному вигляді: при такій обробці в яблуках утворюється більше пектину - одного з кращих адсорбентів. Ще фахівці радять випивати 5 чашок яблучного соку або компоту без цукру.

День кефіру

Плюси. Розвантажувальний день переноситься досить легко. До того ж кефір пригнічує процеси гниття в кишківнику, сприяє виведенню кінцевих продуктів обміну речовин. Він активізує травлення, звільняє від відчуття тяжкості, покращує колір шкіри і знімає прояви алергії. Кефір повністю засвоюється організмом протягом години.

Мінуси. Існує категорія людей, які погано переносять молочні продукти, тому такий розвантажувальний день може сприяти відчуттю тяжкості в шлунку, а також надмірному газоутворенню.

Меню. Вам знадобиться 1,5 л знежиреного кефіру, який потрібно розділити на 5-6 порцій. Важливо обрати “правильний” кефір. Не варто пити щойно зроблений, оскільки у першу добу після виготовлення він підвищує газоутворення і може спровокувати діарею.

М’ясний день

Плюси. Таке розвантажування відноситься до розряду “ситих” - відчуття голоду відсутнє, а ефект такий самий. Поліпшується обмін речовин, підвищується активність ферментів, руйнуючих жири. До того ж це хороша можливість поповнити запаси білка і заліза. М’ясний день слід проводити тим, хто з часом хоче перейти на білкову або кремлівську дієти.

Мінуси. М’ясний день протипоказаний людям із захворюваннями нирок. Також слід з обережністю обирати меню розвантажувального дня тим, у кого проблеми з печінкою та судинами.

Меню. Вам знадобиться 400 грам нежирної відварної яловичини (без солі). М’ясо розділіть на 5 рівних порцій і з’їжте протягом дня з гарніром: огірками, помідорами або капустою (100 грамів).

Гречаний день

Плюси. Гречка забезпечує повноцінним живленням і величезною кількістю мікроелементів. А поєднання кефіру з гречаною кашею - справжній йоршик для кишківника, який дбайливо і ефективно позбавить від застою в організмі.

Мінуси. Практично немає.

Меню. 1 ст. гречаної крупи залийте на ніч 2 ст. окропу, залиште до ранку (сіль, спеції - не потрібні!). Також приготуйте один літр 1% кефіру. Гречку потрібно з’їсти у три прийоми, запиваючи кефіром.

13.01.2011За матеріалами Інтернет-видань



Рівне-Ракурс №10 від 13.01.2011p. 
На головну сторінку