Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №486 від 03.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Обговорення

Сільським радам показали правильний курс

1 лютого за ініціативи заступника голови обласної ради Олександра Чуприни відбулася зустріч керівництва області з головами сільських рад шести районів області: Рівненського, Здолбунівського, Острозького, Костопільського, Гощанського та Корецького. На черзі - подібні обговорення у Дубенському та Сарненському районах. Мета такого заходу досить далекосяжна - зорієнтувати голів сільрад, передусім, уперше обраних, що вони повинні робити, аби самотужки наповнити свої бюджети та віднайти найефективніший механізм взаємодії з територіальними громадами.

Одним з найважливіших моментів стало питання ефективного використання сільських земель на користь місцевих бюджетів.

- Земля - це той ресурс, який насамперед може забезпечувати стабільні бюджетні надходження, - наголосив Олександр Чуприна. - Натомість є чимало сільрад, які цю можливість не використовують на повну. Зокрема, коли йдеться про землі, передані в оренду. Середній розмір орендної ставки в області сьогодні складає 2,4% від грошової оцінки земельного паю. І це в той час, коли Указом Президента України цей мінімум встановлений на рівні 3%. Найменший середній розмір орендної плати за землю практикується у Сарненському районі - 0,75 %, а в деяких сільрадах Костопільського показники і того нижчі. Відтак, наголосив Олександр Чуприна, сільради повинні переглянути розміри орендних ставок за землю і встановити на неї відповідну ціну. Сільради повинні не просто виділяти землю, а застосовувати практику проведення земельних аукціонів. Наприклад, у 2010 році на території Корнинської сільради продали п’ять земельних ділянок несільськогосподарського призначення, в результаті чого до бюджету розвитку сільради надійшло майже півмільйона гривень. Як розповіла Корнинський сільський голова Ольга Романшина, ще понад 153 тисяч у 2010 році сільський бюджет отримав від здачі землі в оренду.

А як зазначив перший заступник голови Рівненської ОДА Анатолій Юхименко, ймовірно у першому кварталі цього року приймуть закон, згідно з яким земля стане товаром. Функціонуватиме державний земельний банк, через який проходитимуть всі земельні операції, і який надаватиме селянину гроші на господарювання під заставу його землі. Якщо він справлятиметься - добре, якщо ні - земля відійде державі.

03.02.2011Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 03.02.2011p. 
На головну сторінку