Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №486 від 03.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Варто знати

У чому користь олії

У чому користь олії

Я кщо йдеться про користь олії, то більшість думає про соняшникову олію, доступну кожній родині. У продажу є значно більше видів олії, але вони, крім кукурудзяної, дорогі, і люди купують їх як ліки.

Всі рослинні олії поділяються за способом виробництва на 2 види - нерафіновані (натуральні) та рафіновані (дезоровані). Останні в процесі очищення звільняються від усіх домішок і запаху, а разом із тим - і від всього корисного. Тому вони використовуються лише для смаження й інших способів гарячого приготування їжі, а користь від них лише у тому, що в них немає холестерину, бо в рослинних оліях холестерину взагалі не буває - це речовина тваринного походження. А користь приносить вживання натуральної (нерафінованої) олії.

Найчастіше споживають соняшникову олію. Раніше в Європі й Америці використовували рапсову олію, але коли спробували нашу соняшникову, то тепер рапсова йде лише як замінник двигунного палива. Натуральна соняшникова олія краще засвоюється сама й допомагає кращому засвоєнню овочів. У ній є вітаміни групи А, D, F, E і мікроелементи.

Вона допомагає виводити з організму людини шкідливий холестерин, що захищає стінки судин, запобігає атеросклерозу та іншим захворюванням серевосудинної системи. Лікарі також рекомендують олію при порушеннях мозкового кровообігу. У народній медицині її використовують для лікування зубного болю, захворювання кишківника та шлунку, при тромбофлебіті, хворобах легенів та печінки. Її застосовують у косметології й ароматерапії.

Оливкову олію тому вважають найціннішою, бо складається вона лише з так званих ненасичених жирів, які здатні розщеплювати жири тваринного походження. Так що тим, хто хоче схуднути - це перший засіб.

Натуральна оливкова олія є кращим засобом загального оздоровлення ор-ганізму, бо істотно знижує рівень “шкідливого” холестерину. У ній багато вітамінів групи A, D, E i K, що зміцнюють імунну систему, а також кістки і м’язи. Зовнішньо оливкова олія має ранозагоювальну, знеболювальну та протизапальну дії. Антиоксиданти, які є в ній, охороняють організм людини від раку, а при смаженні вона не утворює канцерогенів, тому її обожнюють кухарі, використовуючи багато разів.

Нерафінова кукурудзяна олія, до якої наші господині ставляться з уперед-женням, в тім, як і до рафінованої, містить велику кількість біологічно ефективних речовин, у тому числі і фосфатиди, що благотворно впливають на тканині мозку, а також провітамін А, вітаміни групи F, B, PP, токоферол і лецитин - активний антиоксидант. Застосування натуральної кукурудзяної олії допомагає при цукровому діабеті, ожирінні, атеросклерозі, у лікуванні жовчного міхура. Ця олія знімає напругу і втому, поліпшує обмін речовин, підвищує тонус і налагоджує роботу кишківника.

Високу лікувальну цінність мають облепіхова, лляна, касторова, кокосова, реп’яхова й інші олії, які використовуються при лікуванні багатьох хвороб, але вони дорогі, їх продають в аптеках і застосовують лише, якщо в цьому є необхідність.

Масло расторопші можна зі всією сміливістю назвати захисником печінки. Добрі результати показує його використання для відновлення організму при алкогольних отруєннях, хворобах кишківника і виразці шлунку. У цьому маслі, насамперед, мають потребу немолоді хворі люди.

Гарбузове масло представляє інтерес для чоловіків своєю здібністю до лікування простатиту та аденоми простати.

Льняна олія - справжній “сажотрус” нашого організму, запобігає хворобам судин і утворенню тромбів.

Однак пам’ятаєте, що кращий засіб від будь-якої хвороби - профілактика її розвитку і ведення здорового способу життя.

03.02.2011



Рівне-Ракурс №10 від 03.02.2011p. 
На головну сторінку