Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №489 від 24.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сесія

На порядку денному - “мох і болото”

Чергова сесія міської ради розпочалася з пікету та низки заяв. Усі виступи рівнян можна було назвати відчайдушним криком допомоги у боротьбі за житло. У декого не витримували нерви і люди зривалися на крик. Тому, щоб не давати марних надій виступаючим, вирішили створити депутатські комісії, аби дослідити проблему кожного окремо.

- Хочу вас, пан Хомко, попросити про допомогу, - звернулася до голови заявниця. - Працювала на льонокомбінаті, жила у відомчому гуртожитку на Фабричній,29. Тепер мене з двома дітьми, один із яких інвалід, звідти викидають.

З’ясувалося, що ордер на кімнату жінка не мала через те, що за її словами, за нього вимагали гроші, яких не було. Коли ж гуртожиток перейшов у комунальну власність міста, керівництво ЖКП “Промислове” почало виселення неприписаних мешканців.

- Тоді ви подали проти мене позов на виселення, - знову до голови звернулася жінка. - І щоб я вам заплатила.

- Одну хвилинку, - зупинив доповідачку пан Хомко. - Коли я вам це казав? Я зараз подам на вас до суду.

- За суд, судові витрати, щоб я заплатила, - миттєво виправилася жінка. - А я лише на сина-інваліда отримую 900 гривень. Прошу вас, заберіть позовну заяву і дайте нам спокійно жити.

- Ми ж вами разом його приймали у комунальну власність, - звернувся до депутатів міський голова. - До моменту поки гуртожиток був у льонокомбінату, всі ордери видавало підприємство. З того дня, як гуртожиток прийняли на баланс міста, стала діяти загальноміська черга, де такі самі люди, з такими ж дітьми. Тим більше, що у цій будівлі вільні кімнати дісталися дітям-сиротам. Оскільки зараз ця ситуація передана на розгляд суду, то він і розбереться у даному питанні.

- Ці мешканці дійсно мали ліжко-місця, - заступилася депутат (фракція “Батьківщина”) Марія КОНОЩУК. - Діє наглядова рада за гуртожитками і це питання у її компетенції.

- Доки суд не прийме рішення, жодного тиску на вас не буде, - звернувся до мешканців гуртожитку голова. - Може з боку виглядає, що хтось дуже жорстокий, бо є людина з двома дітьми, але зрозумійте, якщо зараз ми створимо прецедент, станеться неймовірний хаос.

- Проблеми є майже в усіх гуртожитках, - зазначив депутат (фракція “Свобода”) Олександр ЛАЩУК. - Є люди, які приватизували кімнати і здають їх в оренду. У цьому ж гуртожитку вільні кімнати просто зачинені. Тим більше, зараз ЖЕК вимагає необґрунтовані гроші за квартплату. Тому створення тимчасової комісії було б надзвичайно доречно.

- Чому раніше ніхто не втручався у цю проблему? - запитав Хомко.

- Одні тиснуть на те, щоб гуртожитки якнайшвидше прийняти на баланс, - підхопив думку Анатолій ЧУГУЄВЕЦЬ. - Тому у мене питання до людей, які приймали цей гуртожиток на баланс: чому не була досліджена ця проблема? Давайте змінювати підхід до процесу передачі.

- Дуже доречно, тим більше зараз до нас має перейти гуртожиток на вул.Коцюбинського,6, - зауважив голова. - У мене одна вимога - розписати людей по кімнатах.

Отож перед нами непросте рішення: піти назустріч жінці і порушити закон, чи згідно з законом надати кімнату людині із загальноміської черги. Це не через те, що я черства людина і мені не шкода цієї жінки, просто я хочу, аби все було законно. Зауважу ще й інше, прийом гуртожитків на баланс - це не просто формальна справа, це гроші і долі. Погляньте, що ми з вами приймаємо, це ж “мох і болото”! Куди ж ви дивитеся, якщо наступного дня після передачі гуртожитку, люди скаржаться на дірявий дах?!.

Далі мова пішла про будинок на вул.Коновальця, який у свій час забрали із фундаментом та мали добудувати. Дев’ять чоловік стали членами МЖК ВАТ “Газотрон” у 1989 році, але досі не отримали квартир. Ба більше, аби стати новоселами, їм потрібно доплатити 180 тисяч гривень. При цьому, що у договорі з УКБ передбачена незмінність вартості квартир. Тим часом пройшло вже більше 20 років.

Вихід тут єдиний - заплатити за ці квартири з міського бюджету, щоправда, попередньо дослідивши проблему.

Зрозуміло, що після таких заяв, настрій працювати у депутатів був не дуже, тому наприкінці сесії вони проголосували за те, аби заяви та звернення заслуховувати наприкінці сесій.

24.02.2011



Рівне-Ракурс №10 від 24.02.2011p. 
На головну сторінку