Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №491 від 10.03.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Замість м’яса їжте квасолю

Білкові речовини, які містяться у квасолі, за хімічним складом та біологічною цінністю подібні до білків тваринного походження. Вуглеводи квасолі - це цукристі сполуки (глюкоза, фруктоза, сахароза, крохмаль та клітковина), у ній чимало органічних кислот (яблучна, лимонна, малонова), каротину та вітамінів С, В1, В2, В6, РР. Квасолю вважають цінним джерелом вітаміну Е, який регулює обмін жирів, білків та нуклеїнових кислот.

До того ж це справжня комора мінеральних сполук. Серед них - калій, фосфор, цинк, залізо, мідь, нікель, кобальт, кремній. За вмістом міді і цинку квасоля переважає більшість овочів (цинк бере участь у синтезі деяких ферментів, інсуліну та гормонів). У стиглому насінні квасолі виявлено у значній кількості білок (20-30%), вуглеводи (50-60 %), жири (до 3,6 %). З’їдаючи по 50 г квасолі щоденно, можна наполовину знизити ризик виникнення раку молочної залози. Фолієва кислота, що є в овочі, захищає від раку легень і від раку внутрішніх жіночих органів.

Квасоля підсилює секрецію шлункового соку, і страви з неї призначають для дієтичного харчування тим, у кого гастрит зі зниженою кислотністю. Її можна споживати людям із запальними захворюваннями нирок та сечового міхура, сечокам’яною хворобою, хронічними ревматичними артритами та подагрою, жировим переродженням печінки.

У народній медицині лушпинням квасолі, яке заготовляють, коли воно свіже, не підсохле, лікують цукровий діабет. Воно містить аргінін, аспарагін, бетаїн, геміцелюлозу (45-50%), лейцин, тирозин, триптофан, холін. У разі цукрового діабету рекомендують збір: 3 ст. л. суміші стручків квасолі, листя чорниці та дрібно порізаної вівсяної соломи (кожного компонента по 2 частини), взятих на 1 частину лляного насіння, кип’ятять 20 хв. у 3 склянках води. П’ють відвар по 3 ст. л. тричі на день.

(Початок. Продовження читайте у наступному числі РР)

10.03.2011Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 10.03.2011p. 
На головну сторінку