Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №492 від 17.03.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сільське господарство

За насінням - до агромагазину

За насінням - до агромагазину

Вже не за горами початок посівного сезону і у мешканців сіл виникає питання: де найвигідніше купувати насіння, добрива, засоби захисту рослин тощо. Щоразу їхати за ними до Рівного? Варіант, однак не найкращий. Найзручніше, щоб усю продукцію продавали відразу на місці - у кожному селі і за цінами, які не перевищують міські.

Для цього, з ініціативи заступника голови облради Олександра ЧУПРИНИ, третина сільрад Рівненщини взялася активно втілювати у життя програму створення сільгоспмагів, де селянам відкриється доступ до якісного насіння, засобів захисту рослин, саджанців, добрив та насіння картоплі елітних сортів. Створюються агромагазини переважно на базі вже існуючих магазинів місцевих приватних підприємців.

Щоб дізнатися, як працюють такі торгові точки, ми виїхали у декілька населених пунктів різних районів Рівненщини та поспілкувалися з продавцями та мешканцями. Усі ці магазини надзвичайно динамічно продають агропродукцію, можна навіть сказати - збирають черги. За досить короткий період вони розпродали майже весь завезений товар і вже відправили нові замовлення постачальникам. А все тому, що людям не потрібно їхати за добривами чи насінням до Рівного, а можна все це придбати на місці - у своєму селі. І при цьому всі впевнені у якості продукції, та й ціни менші за рівненські. Наприклад, якщо в обласному центрі мішок селітри коштує 200 гривень, то у таких магазинах - 180. До речі, агромагазини працюють і на замовлення, тобто люди можуть заздалегідь замовити необхідну кількість продукції.

Менше ніж за один місяць у Здолбунівському районі створили 6 агромагазинів і за цей час реалізували 103 тонни селітри. І попит населення зростає - щодня магазини приймають нові замовлення від селян.

- Насамперед ми ставимо за мету дати людям якісний посівний матеріал, добрива та засоби захисту - розповідає Олександр Чуприна. - Адже не секрет, що сьогодні ринок завалений підробкою. Селяни часто навіть не здогадуються, чим вони кроплять свою картоплю, і що через це хворіють їхні діти. Ми домовилися з постачальником - ВАТ “Облагрохім”, про те, що добрива, які постачатимуть в агромагазини, будуть у зручній розфасовці - по 25-30 кілограм, щоб людина могла, наприклад, возиком, без проблем довезти придбану продукцію до своєї домівки.

Як розповів Олександр Чуприна, 10 тонн такого насіння, а також саджанці плодово-ягідних дерев та кущів вже у квітні розвезуть усією областю, щоб забезпечити ними новостворені агромагазини.

17.03.2011Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 17.03.2011p. 
На головну сторінку