Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №496 від 13.04.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Традиції

Чистий четвер як запорука краси і здоров’я

У Великий четвер дітей купають ще до світанку, щоб прогнати хвороби, а дівчата стрибають у воду, щоб бути гарними і здоровими. Православна ж церква у цей день звершує пам’ять останньої вечері Христа зі Своїми дванадцятьма учнями - Тайної вечері, якою Господь установив Тайну святого Причастя на знак поєднання з Ним.

За звичаєм, перед святом Пасхи іудеї готували особливу вечерю, яку споживали з молитвою і духовними піснями. Ісус також звелів своїм учням зготувати таку їжу. І от під час трапези Спаситель взяв хліб, благословивши і переламавши його, мовив: “Прийміть, споживайте, це є тіло Моє”. Далі, взявши чашу з вином і подавши їм, знову мовив: “Пийте з неї всі, бо це є кров Моя Нового Завіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів. Це творіть на Мій спомин”. Це і є Тайна вечеря Христа зі Своїми учнями, яку ми всі бачили на іконі.

У Великий четвер закінчуються всі передвеликодні клопоти. Найголовніше в цей день те, що завершують писати писанки і розпочинають пекти баби - жовті високоздобні паски. Колись, починаючи з першого тижня посту, господиня щочетверга закидала на горище поліно. Тепер ці дрова знімали, клали в піч і з галузкою свяченої торішньої верби пеклися перші паски.

На Чистий четвер мерці збираються в церкві і святкують свій Великдень. Пам’ятаю, бабуся розповідала мені легенду, як одна жінка глибоко сумувала за своїм сином. Люди порадили їй, щоб ішла до церкви опівночі. Жінка так і зробила. Коли підійшла ближче, то побачила, що йде її син і несе ціле відро сліз. Коли ж побачив свою матір, почав наздоганяти. Злякавшись, жінка чимдуж подалася додому. Добігши, почула лише, як закукурікав півень, і побачила, як померлий син розірвав на ходу її хустку і зник.

Також цього вечора в церкві читають дванадцять Євангелій, які розповідають про страждання Ісуса, і всі стоять із запаленими свічками. А після служби ті, хто недалеко мешкає, несуть запалені свічки додому і малюють ними хрестики на дверях. Вогонь свічки символізує гарячу віру в Спасителя.

13.04.2011Галина СИНЯК



Рівне-Ракурс №10 від 13.04.2011p. 
На головну сторінку