Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №500 від 12.05.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Візит

Голландський коваль показав клас

Відомий на весь світ коваль з Голландії Хууб Сенсен нещодавно відвідав Гощанщину. До нашого краю гість прибув на запрошення майстра виробничого навчання навчального закладу служби зайнятості Сергія Торулі із тим, щоб провести майстер-клас для слухачів, котрі навчаються за фахом “коваль ручного кування”.

За освітою Сенсен - гірничий інженер. П’ятнадцять років він очолював училище з перепідготовки кадрів, програму для навчання в якому написав сам. З чотирнадцяти років працював у вільний час в кузні підмайстром. Проте Хууб Сенсен повністю зміг присвятити себе улюбленій справі, лише вийшовши на пенсію. Він відомий у ковальському середовищі насамперед тим, що володіє енциклопедичними знаннями ковальського ремесла. Протягом багатьох років він відвідував різні країни, навчався у досвідчених майстрів, цікавився ковальськими прийомами, колекціонував їх. Потім, після повернення додому, виготовляв нові кліщі і молотки, спеціально під кожний технологічний прийом. Завдяки набутому досвіду сьогодні майстер здатний виконати практично будь-яке технологічне завдання із ручного кування, тому охоче мандрує світом, щоб передати знання наступним поколінням майстрів.

Під час проведення майстер-класу у гощанській кузні Хууб Сенсен демонстрував слухачам різноманітні ковальські прийоми, а також виготовив спеціально для навчальної майстерні центру декілька інструментів. Подивитися на роботу патріарха ковальської справи та вивчити прийоми його роботи прийшли не тільки теперішні слухачі, які здобувають фах, але й колишні випускники, знані ковалі Рівненщини, для яких ця професія стала не тільки способом заробітку, а й можливістю проявити свої таланти. Адже навчатися у Хууба Сенсена мріє кожен коваль-початківець. Сам майстер також залишився задоволеним.

12.05.2011



Рівне-Ракурс №10 від 12.05.2011p. 
На головну сторінку