Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №501 від 19.05.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Мережі

Забудова з летальним наслідком

Навколо повітряних ліній електромереж є так звана охоронна зона, яка встановлюється по обидва боки від лінії. І сьогодні енергетики б’ють на сполох, адже на Рівненщині є низка зон, де мешканці розпочали забудову, що може загрожувати смертельною небезпекою…

Згідно з Правилами охорони електричних мереж, охоронна зона встановлюється уздовж повітряних ліній електропередачі у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів. Для повітряної лінії 10кВ така зона встановлюється 10 метрів по обидва боки лінії. Там не можна взагалі нічого будувати, тим більше житлові будинки та дачі. Втім, мешканці нехтують цим правилом. А відповідні державні структури надалі видають дозволи на будівництво в охоронних зонах.

Як розповідає директор служби охорони праці ПАТ “АЕС Рівнеобленерго” Валерій БЄЛОМИТЦЕВ, наприклад, у Тинному та Колоденці дроти високовольтних ліній електропередач напругою 10кВ та самі опори розташовані у дворах приватних будинків на небезпечній відстані. А у деяких господарствах, гілля фруктових дерев вже майже врослося в електричні мережі. Це вкрай небезпечно для здоров’я та життя мешканців, оскільки при падінні мережі є велика ймовірність того, що дорослі і діти можуть потрапити під крокову напругу. Окрім того, власники фруктових дерев наражають себе на небезпеку ще й під час збирання врожаю. Адже дерево, яке торкається високовольтної лінії, вже знаходиться під великою напругою, що є смертельною для людини. А також є небезпека, що у разі пошкодження лінії може статися займання господарства, і це може призвести до пожежі.

Ба більше, у разі аварійної ситуації електромонтери не мають можливості дістатися до опори, яка розташована прямісінько у дворі власника будинку, а отже й терміново ліквідувати аварію.

19.05.2011Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 19.05.2011p. 
На головну сторінку