Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №502 від 26.05.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Пікнік

Як правильно приготувати шашлик?

Як правильно приготувати шашлик?

Теплі дні у більшості людей асоціюються з походом на природу, поїздкою на дачу або хоча б вечірніми посиденьками в альтанці біля будинку. Всі вони міцно пов’язані з єдиною культовою, широко поширеною і народно улюбленою стравою - шашликом.

Приготувати смачний шашлик не так вже і просто. Це ніби витвір мистецтва - м’ясо, маринад, вугілля, натхнення - все має бути на найвищому рівні!

Вибираємо м’ясо

Узагальнивши багатонаціональний досвід “шашликоведення”, можна із впевненістю сказати, що з чого б не готувався шашлик: курятини, риби, баранини, свинини, яловичини або телятини - головне зробити правильний вибір. Будь-яке м’ясо повинно бути і не свіжим (ще теплим), і не мерзлим, але обов’язково свіжим і охолодженим. У замороженому - менше поживних речовин, і шашлик з нього ніколи не буде соковитим. Зі свіжого м’яса хороший шашлик теж не приготуєш: з туші має збігти кров, а саме м’ясо потрібно добре промаринувати.

Важливо і те, яку частину туші ви візьмете. Ніжний і соковитий шашлик вийде зі свинячої шийки і баранячого окосту. Зі свинячого окосту барбекю вийде більш сухим. Яловичина жорсткіша, і недосвідченій людині зробити з неї соковиту страву буде досить складно. Єдина частина, яка в яловичини годиться на шашлик - вирізка, ноги і стегна не використовуються. А от якщо ви купите телятину, то результат перевершить всі ваші очікування. Недосвідченій у приготуванні шашлику людині найкраще практикуватися на курці.

Маринад

Сіль, перець і цибуля - основа будь-якого маринаду, в якості якого можна використовувати вино, лимонний і гранатовий соки, кисле і свіже молоко, кисляк. І ніякого оцту! Він грубуватий і використовується, як правило, щоб замаскувати несвіже або дуже жорстке м’ясо.

Щоб приготувати зразково-показовий шашлик в домашніх умовах, пересипте м’ясо спочатку крупною сіллю (вона вбирає все в себе і не дає сік), потім розім’ятим горошком перцю, а далі - нарізаною великими кільцями цибулею. Головний секрет приготування шашлику: маринувати потрібно в емальованому, глиняному або скляному посуді. У жодному разі не можна замочувати в алюмінієвій каструлі: це отруйно.

Дрова

Для приготування шашлику найкраще використовувати березу, липу, дуб і всі породи фруктових дерев, виноградну лозу. Категорично виключаються дрова з хвойних порід зі смолистою деревиною, вони додадуть м’ясу присмак, що не “збивається” жодними соусами.

Для шашлику з птиці і дичини найкраще підійдуть дрова з фруктових порід дерев; з баранини і свинини - вишневі, березові чи липові дрова; з телятини - дрова з берези, липи і фруктових порід дерев.

Приготування

Щоб у похідно-польових умовах м’ясо не прокручували на шампурах, рівномірно обсмажилося з усіх боків - не варто його нарізати занадто великими шматками, а щоб не засушити - не потрібно дрібнити. Оптимальним варіантом будуть шматки розміром 5х5 сантиметрів.

Курку можна порубати на шматочки, разом з кісточкою нанизати на шампур і в такому вигляді подати до столу. Крильця просто смажать на решітці.

М’ясо молодого баранчика повинно бути з кістками. А у приготуванні шашлику зі свинини є свої хитрощі. На шматку не повинно бути багато жиру: сало розплавиться, почне підгоряти, через це м’ясо набуде неприємного смаку.

Має значення і те, як ви нанизаєте м’ясо на шампури. Головне - не робити з нього гармошку, шматок досить проткнути всього в двох місцях уздовж так, щоб м’ясо не звисало і не бовталося. Між ним нанизайте колечко цибулі або солодкого перцю.

Щоб дізнатися, чи готове ваше блюдо, надріжте м’ясо вздовж гострим ножем: якщо сік прозорий - можна подавати на стіл, якщо рожевий - м’ясо не готове, якщо соку немає - ви пересушили шашлик.

26.05.2011Корисні поради



Рівне-Ракурс №10 від 26.05.2011p. 
На головну сторінку