Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №503 від 01.06.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Олас - якісне пальне

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Вересень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Жовтень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31


#Консультація

Харчова безпека під час спеки

Харчова безпека під час спеки

У Німеччині від харчового отруєння минулого тижня вже померло понад 100 людей. Як повідомляють медики, спалах цієї інфекції зареєстрували ще в кількох європейських країнах. Причин смертельної хвороби лікарі ще не встановили, але дізналися, що мова йде про кишкову паличку. З настанням літньої спеки вона стала смертельно небезпечною.

Триває небачена весняна спека. Здається, найбільше людей хвилює стан справ на городах і полях, де без дощу нічого не хоче рости. Проте спека не скасовує ні днів народження, ні весіль та інших урочистостей з великою кількістю гостей. А де гості, там частування, яке має зворотній бік медалі - харчові отруєння. Бо страви, приготовані з порушенням технології, можуть перетворити свято на трагедію.

- Харчове отруєння викликають не мікроорганізми, а зіпсовані продукти рослинного, тваринного походження, отруйні гриби та рослини, а також харчові продукти, що стали за певних умов тимчасово отруйними, - пояснює терапевт Рівненської міської поліклініки №2 Петро БЕДНАРСЬКИЙ. - Харчове отруєння може також виникнути внаслідок вживання в їжу продуктів, що містять токсичні хімічні речовини (солі важких металів та ін.). Навіть у розвинутих країнах кожен третій щорічно страждає від харчових отруєнь. Отож ця проблема із медичної перейшла у сферу харчової безпеки.

Клінічна картина харчового отруєння залежить від типу забруднення і кількості з’їденого забрудненого або отруєного продукту. Перші ознаки харчового отруєння з’являються вже через 30 хвилин після прийому їжі і загострюються упродовж кількох наступних днів. Отруєння можуть викликати віруси гепатиту А, ротавіруса. Харчове отруєння, як правило, виникає при споживанні продуктів, забруднених великою кількістю бактерій або токсинами продуктів життєдіяльності цих бактерій. З усіх агентів, які спричиняють отруєння в людей, 70% припадає на патогенні бактерії. Їжа може містити величезну кількість бактерій, але при цьому виглядати свіжою, доброякісною та привабливою. За певних умов мікроби мають властивість дуже швидко розмножуватись - уже через 12 годин із однієї бактерії може утворитись близько 7 мільярдів.

- Що ж це за певні умови?

- Це тепло, волога, час. Бактерії, що здатні викликати харчові отруєння, ростуть та розмножуються переважно за температури, близької до температури тіла людини - 370С. За температури нижче 100С ріст усіх небезпечних для нас бактерій уповільнюється. За температури вище 630С більшість бактерій гине.

- Які це небезпечні бактерії?

- Існує кілька груп бактерій, здатних викликати харчові отруєння: кишкові бактерії (сальмонели, дизентерійна паличка, умовно хвороботворні ентеробактерії), стафілококи, клостридії (зокрема, збудник ботулізму). Особливо небезпечними є сальмонели, стафілококи, стрептококи, які, розмножуючись та нагромаджуючись у харчових продуктах, не призводять до зміни їх органолептичних властивостей, принаймні зовні. Якщо сальмонели зазвичай знаходять у певних харчових продуктах (яйця, м’ясо, птиця), то клостридії частіше трапляються у довкіллі - у воді, ґрунті, виділеннях тварин. Стафілококи виділяються у хворих із запаленнями носоглотки або з гнійничками на шкірі.

- Отож треба споживати свіжі продукти, приготовлені чистими руками з дотриманням температурного режиму. Наче все, так?

- Продукти слід зберігати відповідно до вказівок на упаковці. Важливо не класти поряд сирі продукти та готові страви. Тому страви кладіть до холодильника в щільно закритому посуді. Яйця обов’язково тримайте в холодильнику. Внутрішню поверхню холодильника мийте теплим розчином соди. І ще: з метою підвищення ефективності роботи систематично розморожуйте морозильну камеру.

Необхідно мити руки перед приготуванням або споживанням їжі та після відвідування туалету. Слід також мити руки після розробки сирих яєць, сирого м’яса, птиці. Навіть якщо продукт на вигляд чистий, його слід помити. Ретельно мийте фрукти та овочі, які вживаєте сирими. Гарячою водою з миючими засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, дошки та кухонне начиння, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо, птицю, яйця.

Понад те, не готуйте страви для інших, якщо у вас розлад травлення, респіраторна інфекція або гнійничкова інфекція шкіри.

01.06.2011Ольга ЯРОШ


Переглядів: 19

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 882 від 12.10.2018p.
¤ 
Будівництво Північної об’їзної дороги навколо Рівного розпочнеться навесні 2019 року

Будівництво Північної об’їзної дороги навколо Рівного розпочнеться навесні 2019 року

Завершується підготовка проектної документації на будівництво Північної об’їзної дороги Рівного. Протяжні...

¤ 

На Рівненщині за бюджетні гроші реалізують 9 проектів громадських організацій

Клуб успішних жінок, школа волонтерів, курс фінансового успіху та протидія домашньому насильству – ці та інш...

¤ 
У містах і селах Рівненщини продовжують відновлювати розбиті дороги

У містах і селах Рівненщини продовжують відновлювати розбиті дороги

23 вулиці Рівненщини вже з оновленим дорожним покриттям. Ще у трьох десятках населених пунктах області трива...

¤ 
Житлові субсидії:

Житлові субсидії:

відповіді на актуальні запитання

1. Чи зберігається субсидія у працюючих пенсіонерів? Часто пенсіонерів вводять в оману, кажучи, що субсидію з...

¤ 
Осіння посадка плодових дерев та кущів.

Осіння посадка плодових дерев та кущів.

Що потрібно знати

Фахівці вважають, осінню посадку варто починати з моменту пожовтіння листя і закінчувати за 15-20 днів до наста...

¤ 
«Кардинал-Рівне» у шаленій битві перемагає «Ураган»!

«Кардинал-Рівне» у шаленій битві перемагає «Ураган»!

Чотири рази програючи по ходу матчу, «Кардинал-Рівне» здобуває перемогу у неймовірно видовищному домашньому...





Найпопулярніші 15 статей:

1. Моє місто - найкраще [427] (981)
2. Секс із мусульманином [271] (886)
3. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (792)
4. Догляньте мене до смерті [278] (724)
5. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (606)
6. Як правильно приймати вітаміни? [749] (556)
7. Якщо у сні приснився вуж [219] (555)
8. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (546)
9. Розклад руху автобусів [253] (534)
10. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (529)
11. Завітна земельна ділянка [584] (525)
12. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (524)
13. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (520)
14. Три помсти княгині Ольги [820] (434)
15. Василь Сухомлинський:«Серце віддаю дітям…» [774] (428)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Оля Фреймут зізналася, чому приховувала роман з Владимиром Локотком (57)
2. На Рівненщині за бюджетні гроші реалізують 9 проектів громадських організацій (47)
3. Будівництво Північної об’їзної дороги навколо Рівного розпочнеться навесні 2019 року (47)
4. Як видалити плями та усунути неприємний запах з матраца (45)
5. «Голосування «опозиціонерки» Тимошенко і її фракції проти телеканалів - (44)
6. Віктор Павлік повідомив, скільки необхідно грошей на лікування сина (44)
7. Богдан Гапяк: «Найголовніше в моєму житті – Бог, Родина, Україна» (43)
8. Олег ШАНДРУК: «Сьогодні не було іскри» (43)
9. Бензин + автогаз дорівнює… (42)
10. Способи зберігання цибулі (42)
11. Житлові субсидії: (41)
12. «Верес» перериває безпрограшну серію (41)
13. У містах і селах Рівненщини продовжують відновлювати розбиті дороги (40)
14. Якщо «заплакали» вікна... (40)
15. Кілька, перевірених часом, способів зберігання часнику та цибулі (38)






 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс