Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №503 від 01.06.2011p.
Передплатні індекси:
23429 (на 1-6 місяців)
08903 (на рік).
Тел. +38(0362) 62-31-31
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Жовтень 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Листопад 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30


#Консультація

Харчова безпека під час спеки

Харчова безпека під час спеки

У Німеччині від харчового отруєння минулого тижня вже померло понад 100 людей. Як повідомляють медики, спалах цієї інфекції зареєстрували ще в кількох європейських країнах. Причин смертельної хвороби лікарі ще не встановили, але дізналися, що мова йде про кишкову паличку. З настанням літньої спеки вона стала смертельно небезпечною.

Триває небачена весняна спека. Здається, найбільше людей хвилює стан справ на городах і полях, де без дощу нічого не хоче рости. Проте спека не скасовує ні днів народження, ні весіль та інших урочистостей з великою кількістю гостей. А де гості, там частування, яке має зворотній бік медалі - харчові отруєння. Бо страви, приготовані з порушенням технології, можуть перетворити свято на трагедію.

- Харчове отруєння викликають не мікроорганізми, а зіпсовані продукти рослинного, тваринного походження, отруйні гриби та рослини, а також харчові продукти, що стали за певних умов тимчасово отруйними, - пояснює терапевт Рівненської міської поліклініки №2 Петро БЕДНАРСЬКИЙ. - Харчове отруєння може також виникнути внаслідок вживання в їжу продуктів, що містять токсичні хімічні речовини (солі важких металів та ін.). Навіть у розвинутих країнах кожен третій щорічно страждає від харчових отруєнь. Отож ця проблема із медичної перейшла у сферу харчової безпеки.

Клінічна картина харчового отруєння залежить від типу забруднення і кількості з’їденого забрудненого або отруєного продукту. Перші ознаки харчового отруєння з’являються вже через 30 хвилин після прийому їжі і загострюються упродовж кількох наступних днів. Отруєння можуть викликати віруси гепатиту А, ротавіруса. Харчове отруєння, як правило, виникає при споживанні продуктів, забруднених великою кількістю бактерій або токсинами продуктів життєдіяльності цих бактерій. З усіх агентів, які спричиняють отруєння в людей, 70% припадає на патогенні бактерії. Їжа може містити величезну кількість бактерій, але при цьому виглядати свіжою, доброякісною та привабливою. За певних умов мікроби мають властивість дуже швидко розмножуватись - уже через 12 годин із однієї бактерії може утворитись близько 7 мільярдів.

- Що ж це за певні умови?

- Це тепло, волога, час. Бактерії, що здатні викликати харчові отруєння, ростуть та розмножуються переважно за температури, близької до температури тіла людини - 370С. За температури нижче 100С ріст усіх небезпечних для нас бактерій уповільнюється. За температури вище 630С більшість бактерій гине.

- Які це небезпечні бактерії?

- Існує кілька груп бактерій, здатних викликати харчові отруєння: кишкові бактерії (сальмонели, дизентерійна паличка, умовно хвороботворні ентеробактерії), стафілококи, клостридії (зокрема, збудник ботулізму). Особливо небезпечними є сальмонели, стафілококи, стрептококи, які, розмножуючись та нагромаджуючись у харчових продуктах, не призводять до зміни їх органолептичних властивостей, принаймні зовні. Якщо сальмонели зазвичай знаходять у певних харчових продуктах (яйця, м’ясо, птиця), то клостридії частіше трапляються у довкіллі - у воді, ґрунті, виділеннях тварин. Стафілококи виділяються у хворих із запаленнями носоглотки або з гнійничками на шкірі.

- Отож треба споживати свіжі продукти, приготовлені чистими руками з дотриманням температурного режиму. Наче все, так?

- Продукти слід зберігати відповідно до вказівок на упаковці. Важливо не класти поряд сирі продукти та готові страви. Тому страви кладіть до холодильника в щільно закритому посуді. Яйця обов’язково тримайте в холодильнику. Внутрішню поверхню холодильника мийте теплим розчином соди. І ще: з метою підвищення ефективності роботи систематично розморожуйте морозильну камеру.

Необхідно мити руки перед приготуванням або споживанням їжі та після відвідування туалету. Слід також мити руки після розробки сирих яєць, сирого м’яса, птиці. Навіть якщо продукт на вигляд чистий, його слід помити. Ретельно мийте фрукти та овочі, які вживаєте сирими. Гарячою водою з миючими засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, дошки та кухонне начиння, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо, птицю, яйця.

Понад те, не готуйте страви для інших, якщо у вас розлад травлення, респіраторна інфекція або гнійничкова інфекція шкіри.

01.06.2011Ольга ЯРОШ


Переглядів: 835

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 834 від 02.11.2017p.
¤ 
«Соло» рівненського візочника стало переможним у Бельгії

«Соло» рівненського візочника стало переможним у Бельгії

Рівненський візочник Іван Сівак виборов золоту медаль на Чемпіонаті світу зі спортивних танців у Бельгії....

¤ Особливий погляд
Ключова галузь економіки

Ключова галузь економіки

Іван ЯКИМЕНКО: «Основне завдання залізничників України – забезпечити стабільну роботу на кожному робочому місці»

4 листопада 1861 року, ще за часів Австро-Угорської імперії, до Львова прибув перший потяг під назвою «Ярослав». Він з’єднав Відень, Краків, Перемишль і Львів. З того часу минуло понад півтора столітт...

¤ 
Жителя Володимиреччини за подвійне вбивство

Жителя Володимиреччини за подвійне вбивство

засудили на 15 років позбавлення волі

Такий вирок винесла колегія суддів Кузнецовського міського суду 37-річному жителю Володимирецького району, який вчинив умисне вбивство двох осіб....

¤ 
Генеральний директор Агрохолдингу «Мрія»  Саймон Чернявський: «Хочу, щоб в Україні було так, як МРІЮТЬ українці»

Генеральний директор Агрохолдингу «Мрія» Саймон Чернявський: «Хочу, щоб в Україні було так, як МРІЮТЬ українці»

У розпал найважливішого для аграріїв і селян періоду – збору урожаю і видачі орендної плати – ми вирішили поспілкуватися з генеральним директором Агрохолдингу «Мрія» Саймоном Чернявським. Британець з ...

¤ 
Володимир Хомко: «Ми все в місті робимо планомірно»

Володимир Хомко: «Ми все в місті робимо планомірно»

Почався листопад, і саме час підвести підсумки за трьома кварталами роботи міської влади та спробувати передбачити, яким може бути для Рівного рік 2018. Для того, щоб все це зрозуміти, автор попросив ...






Найпопулярніші 15 статей:

1. Розклад руху приміських та пасажирських потягів [242] (21783)
2. Розклад руху автобусів [253] (19707)
3. Моє місто - найкраще [427] (16234)
4. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (11256)
5. Догляньте мене до смерті [278] (11155)
6. Скрегіт зубами посеред ночі [312] (11009)
7. Коли розпочинати садити городину [599] (10636)
8. Не я б’ю, верба б’є За тиждень - Великдень! [235] (9133)
9. Душ для всіх [432] (8259)
10. Приваблюють і відлякують привиди Тараканівського форту [419] (8206)
11. Кульова блискавка: феномен, який не розгадано [462] (7905)
12. ПАТ “Волинь- Цемент”: [505] (7788)
13. За кордон можна вивезти не більше 50 тисяч доларів! - [205] (7760)
14. Тахінна халва зміцнює кістки та зуби [390] (7690)
15. “Тартак” закликав не бути байдужими [205] (7648)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Жителя Володимиреччини за подвійне вбивство (214)
2. Як прибрати сольові розводи зі взуття взимку (192)
3. «Верес» та «Олімпік» - знову грають унічию (186)
4. Поліцейські встановлюють особу чоловіка, який загинув у ДТП (184)
5. Виготовляємо засоби для миття скляних поверхонь та вікон власноруч (182)
6. Сварка через роги (177)
7. 10 маловідомих фактів про великого завойовника Чингісхана (174)
8. Салат з капусти з гірчичною заправкою (172)
9. “Славія” вп’яте поспіль Чемпіон області серед ветеранів (172)
10. Корецький район отримав спортивні нагороди (170)
11. Сергій Піддубний: (166)
12. Рівнянка на білій КІА травмувала велосипедиста (165)
13. Володимир Хомко: «Ми все в місті робимо планомірно» (162)
14. Наш шлях до Європи… (161)
15. Генеральний директор Агрохолдингу «Мрія» Саймон Чернявський: «Хочу, щоб в Україні було так, як МРІЮТЬ українці» (159)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2015 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс