Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №503 від 01.06.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Олас - якісне пальне

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Грудень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Січень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


#Консультація

Харчова безпека під час спеки

Харчова безпека під час спеки

У Німеччині від харчового отруєння минулого тижня вже померло понад 100 людей. Як повідомляють медики, спалах цієї інфекції зареєстрували ще в кількох європейських країнах. Причин смертельної хвороби лікарі ще не встановили, але дізналися, що мова йде про кишкову паличку. З настанням літньої спеки вона стала смертельно небезпечною.

Триває небачена весняна спека. Здається, найбільше людей хвилює стан справ на городах і полях, де без дощу нічого не хоче рости. Проте спека не скасовує ні днів народження, ні весіль та інших урочистостей з великою кількістю гостей. А де гості, там частування, яке має зворотній бік медалі - харчові отруєння. Бо страви, приготовані з порушенням технології, можуть перетворити свято на трагедію.

- Харчове отруєння викликають не мікроорганізми, а зіпсовані продукти рослинного, тваринного походження, отруйні гриби та рослини, а також харчові продукти, що стали за певних умов тимчасово отруйними, - пояснює терапевт Рівненської міської поліклініки №2 Петро БЕДНАРСЬКИЙ. - Харчове отруєння може також виникнути внаслідок вживання в їжу продуктів, що містять токсичні хімічні речовини (солі важких металів та ін.). Навіть у розвинутих країнах кожен третій щорічно страждає від харчових отруєнь. Отож ця проблема із медичної перейшла у сферу харчової безпеки.

Клінічна картина харчового отруєння залежить від типу забруднення і кількості з’їденого забрудненого або отруєного продукту. Перші ознаки харчового отруєння з’являються вже через 30 хвилин після прийому їжі і загострюються упродовж кількох наступних днів. Отруєння можуть викликати віруси гепатиту А, ротавіруса. Харчове отруєння, як правило, виникає при споживанні продуктів, забруднених великою кількістю бактерій або токсинами продуктів життєдіяльності цих бактерій. З усіх агентів, які спричиняють отруєння в людей, 70% припадає на патогенні бактерії. Їжа може містити величезну кількість бактерій, але при цьому виглядати свіжою, доброякісною та привабливою. За певних умов мікроби мають властивість дуже швидко розмножуватись - уже через 12 годин із однієї бактерії може утворитись близько 7 мільярдів.

- Що ж це за певні умови?

- Це тепло, волога, час. Бактерії, що здатні викликати харчові отруєння, ростуть та розмножуються переважно за температури, близької до температури тіла людини - 370С. За температури нижче 100С ріст усіх небезпечних для нас бактерій уповільнюється. За температури вище 630С більшість бактерій гине.

- Які це небезпечні бактерії?

- Існує кілька груп бактерій, здатних викликати харчові отруєння: кишкові бактерії (сальмонели, дизентерійна паличка, умовно хвороботворні ентеробактерії), стафілококи, клостридії (зокрема, збудник ботулізму). Особливо небезпечними є сальмонели, стафілококи, стрептококи, які, розмножуючись та нагромаджуючись у харчових продуктах, не призводять до зміни їх органолептичних властивостей, принаймні зовні. Якщо сальмонели зазвичай знаходять у певних харчових продуктах (яйця, м’ясо, птиця), то клостридії частіше трапляються у довкіллі - у воді, ґрунті, виділеннях тварин. Стафілококи виділяються у хворих із запаленнями носоглотки або з гнійничками на шкірі.

- Отож треба споживати свіжі продукти, приготовлені чистими руками з дотриманням температурного режиму. Наче все, так?

- Продукти слід зберігати відповідно до вказівок на упаковці. Важливо не класти поряд сирі продукти та готові страви. Тому страви кладіть до холодильника в щільно закритому посуді. Яйця обов’язково тримайте в холодильнику. Внутрішню поверхню холодильника мийте теплим розчином соди. І ще: з метою підвищення ефективності роботи систематично розморожуйте морозильну камеру.

Необхідно мити руки перед приготуванням або споживанням їжі та після відвідування туалету. Слід також мити руки після розробки сирих яєць, сирого м’яса, птиці. Навіть якщо продукт на вигляд чистий, його слід помити. Ретельно мийте фрукти та овочі, які вживаєте сирими. Гарячою водою з миючими засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, дошки та кухонне начиння, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо, птицю, яйця.

Понад те, не готуйте страви для інших, якщо у вас розлад травлення, респіраторна інфекція або гнійничкова інфекція шкіри.

01.06.2011Ольга ЯРОШ


Переглядів: 91

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 896 від 17.01.2019p.
¤ 
Рівненщина має перше золото у новому спортивному сезоні

Рівненщина має перше золото у новому спортивному сезоні

Перше золото у спортивному 2019 році. Його завоювали рівненські стрілки Дмитро Гонта та Оксана Ковальчук на зимовому чемпіонаті України зі стрільби кульової. Це перша перемога нашої команди на спортивній події у Львові...

¤ 
Студенти Гончаренка: хто вони?

Студенти Гончаренка: хто вони?

Виступ «Кардиналу-Рівне» у першій частині чемпіонату спричинив справжній фурор, адже мало хто очікував такого від команди, яку підсилили гравці з чемпіонату Києва. На всеукраїнській арені ці імена на початку сезону практично ніхто не знав, ба більше, навіть у столиці не всі представники футзальної тусовки мали уявлення про цих молодих хлопців. Ми ж спробуємо пролити вам трохи світла на те, який тернистий шлях пройшов квартет «студентів» Гончаренка і коли почав формуватися кістяк сучасного «Кардиналу-Рівне»....

¤ 
Від застудних хвороб вилікують спеції

Від застудних хвороб вилікують спеції

Пізня осінь - сезон застудних захворювань. Похмура дощова погода впливає не тільки на настрій, а й на імунні сили людини. Тому сьогодні говоритимемо про протизастудні й протигрипозні засоби, які завжди в нас під рукою....

¤ 
Рівненщина перша в Україні побачила Томос

Рівненщина перша в Україні побачила Томос

Нинішній візит президента України Петра Порошенка на Рівненщину став подією історичною і важливою не тільки для нашої області, а й для усієї країни. Під час свого одноденного візиту президент зміг побувати в різних куточках області. Так, він спілкувався з пораненими бійцями та ветеранами у Клеванському госпіталі ветеранів та інвалідів війни. Виступив перед сотнями мешканців Здолбунова в місцевому клубі. В обласному музично-драматичному театрі мав зустріч з громадськими діячами, державними службовцями та представниками місцевого бізнесу....

¤ 
Майже 2 тисячі працівників легалізовані у 2018 році на Рівненщині у результаті роботи інспекторів Управління Держпраці

Майже 2 тисячі працівників легалізовані у 2018 році на Рівненщині у результаті роботи інспекторів Управління Держпраці

У 2018 році інспектори праці Управління Держпраці у Рівненській області перевірили 648 суб’єктів господарювання, які використовують найману працю, з них:...

¤ Ефект дорожньої реформи
Північний об

У Державному агентстві автомобільних доріг України вже завершені роботи з підготовки проектної документації на будівництво Північного об’їзду міста Рівного. Усі роботи планують виконати до кінця 2021 року.

Північний об'їзд Рівного стає реальністю

Петро УДОВИЧЕНКО: «Це найкоротший шлях до збереження міських доріг, підвищення безпеки дорожнього руху й екологічної безпеки»

У 2014 році, після Революції гідності, перед українцями постало завдання побудувати успішну країну. Щоб його виконати, було розпочато чимало реформ у різних галузях. Відтоді минуло п'ять років, і зараз можна небезпідставно вважати, що результати багатьох перетворень далекі від бажаних. На успішність претендують тільки ті реформи, для проведення яких вдалося зібрати всі необхідні чинники: прогресивних людей, об'єднаних спільною метою та готових змінювати і змінюватися, ефективну систему взаємодії, сприятливу для галузевих реформ та чимало інших факторів....





Найпопулярніші 15 статей:

1. Моє місто - найкраще [427] (2653)
2. Розшифровка аналізу крові: [841] (2383)
3. Секс із мусульманином [271] (2380)
4. [0] (2248)
5. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (2068)
6. Як правильно приймати вітаміни? [749] (2042)
7. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (2040)
8. Догляньте мене до смерті [278] (1937)
9. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (1928)
10. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (1852)
11. Якщо у сні приснився вуж [219] (1422)
12. Розклад руху автобусів [253] (1417)
13. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (1391)
14. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (1308)
15. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (1303)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Як залучити на ділянку птахів, (57)
2. Доходи бюджетів області у 2018 році перевищили прогнозовані плани (57)
3. Ціни на ринку області у грудні 2018 року (57)
4. Послугами Рівненської обласної служби зайнятості у 2018 році скористалися 36 тисяч безробітних громадян (55)
5. Від застудних хвороб вилікують спеції (48)
6. Рівненщина має перше золото у новому спортивному сезоні (48)
7. «Основа» забезпечить економічне зростання (47)
8. Північний об'їзд Рівного стає реальністю (47)
9. «Рівненщину туристичну» рекламують китайською мовою (42)
10. Ольга Фреймут розкрила свій головний секрет краси (42)
11. Дев’ятикласники не здаватимуть ЗНО (41)
12. Рівненщина – в числі перших областей, де запровадять телемедицину на селі (41)
13. Сестра Віри Брежнєвої розлучилася з Олександром Цекало (41)
14. Студенти Гончаренка: хто вони? (41)
15. До міської ради Рівного завітала французька делегація (40)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс