Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №202 від 24.08.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Хвороба, яка не лікується

СНІД приходить непомітно

Смертельну інфекцію можна підхопити навіть при користуванні чужою бритвою

Цими днями в Рівненському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом відбулася конференція за участю керівника апарату облдержадміністрації обласної координаційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ/СНІДу Івана ТУРКА, начальника управління охорони здоров’я Мирослава СЕМАНІВА та головного лікаря Рівненського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олени ГАНДЗЮК. Мова йшла про те, що СНІД повільно, але впевнено наступає на нашу область - єдина хвороба на Землі, проти якої вже десятки років поспіль медики намагаються винайти універсальні ліки, але поки що - безрезультатно.

У нашій області зареєстровано 420 людей, які є носіями ВІЛу (вірусу імунодефіциту людини), а 36-м особам уже поставили діагноз - СНІД (синдром набутого імунодефіциту). З 1996 року в Рівненській області від цього вірусу померло 11 людей, - повідомив Іван Турко.

- А скільки ще є носіїв ВІЛ/СНІДу, які навіть і не здогадуються, що їхній організм вже уражений смертельно небезпечним вірусом! Адже особи з ВІЛом можуть почувати себе цілком здоровими протягом багатьох років, тому що ВІЛ уражає людину поступово, - наголосив Мирослав Семанів. - У тому-то й проблема, що інфікована людина, яка часто не знає про свій діагноз, має здатність інфікувати інших через статеві зносини чи, наприклад, через спільний шприц.

Саме тому медики зараз працюють над тим, щоб до населення надходило якомога більше інформації про цей вірус та шляхи його передачі.

Жінки “секс-індустрії” отримають у подарунок презервативи

Нещодавно соціальний працівник обласного центру профілактики боротьби із ВІЛ/СНІДом Ганна ВАЩУК з медсестрою виїжджала на територію Луцького кільця міста Рівного, де, не секрет, часто “працюють” жінки секс-бізнесу. Вони роздавали жінкам брошури з інформацією про те, як захистити себе від ВІЛ/СНІДу та інших хвороб, які передаються статевим шляхом.

- Жінки, а, точніше, молоденькі дівчатка, в основному віком від 15-ти років, зустрічали нас приязно й легко йшли на контакт, - розповідає пані Ващук. - Як з’ясувалося, більшість із них під час статевих зносин з партнерами майже не користуються презервативами чи іншими засобами контрацепції. А про такі хвороби, як сифіліс, гонорея, гепатит, ВІЛ/СНІД вони чули, але чомусь упевнені, що їх ця біда омине. Але саме вони ризикують найбільше, а потім піддають небезпеці своїх клієнтів! Тепер, окрім інформаційних брошур, ми плануємо роздавати представницям “секс-бізнесу” ще й презервативи, - продовжує пані Ганна. - Адже таку індустрію, як “проституція”, не викоренити із життя суспільства. Тому, замість того, щоб засуджувати представниць секс-бізнесу, давайте краще йти їм назустріч, - задля здоров’я всього суспільства.

Друга група ризику носіїв ВІЛ/СНІДу – це водії-далекобійники та всі ті, що ведуть безладне статеве життя, не використовуючи засобів захисту. Потім за ступенем ризику інфікування йдуть наркомани й гомосексуалісти. За офіційними даними Українського центру профілактики боротьби зі СНІДом, за сімнадцять останніх років в Україні зареєстровано 74 тисячі ВІЛ-інфікованих. І кількість носіїв цього вірусу в нашій країні щороку помітно зростає.

Як діє вірус

Потрапивши в організм (через кров або сперму), вірус імунодефіциту починає поступово руйнувати імунітет людини. За відрізок часу від трьох до п’ятнадцяти років він може повністю знищити імунну систему людини, і тоді пацієнту ставлять діагноз СНІД. При цьому хворому варто підхопити звичайну нежить чи іншу інфекцію, від якої людина може померти.

Медики зі всього світу працюють зараз над тим, щоб винайти ліки від СНІДу. Але поки що існують лише медичні засоби, які дозволяють інфікованій людині сповільнити дію інфекції. В Україні, за законом, кожній ВІЛ-позитивній людині надають безкоштовне лікування. До речі, медичну допомогу та консультацію з ВІЛ/СНІДу можна отримати в усіх обласних ВІЛ/СНІД-центрах України, в тому числі й у Рівному за телефоном: (0362) 22-69-42.

- Інфіковані люди можуть прожити довге і повноцінне життя, якщо уникатимуть стресів, які найбільше сприяють руйнуванню імунітету, та вестимуть здоровий спосіб життя. Крім того, де гарантія, що завтра наш світ не зворушить приємна сенсація “Ліки від СНІДу винайдено!” - обнадійливо говорить головний лікар центру Олена Гандзюк. - Але кожен має знати, що вірус ВІЛ/СНІДу в наш час підхопити дуже легко, і ця хвороба поки що має статус “невиліковної”.

24.08.2005Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 24.08.2005p. 
На головну сторінку