Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №509 від 14.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

От, холера ясна!

От, холера ясна!

Шановна редакція “Ракурсу здоров’я”, ми наприкінці липня збираємося поїхати відпочити на Азовське море. Але інформація про зараження холерою водойм, риби та іншої їжі нас лякає і ми вже готові скасувати поїздку. Розкажіть, будь ласка, що таке холера і як її можна уникнути. З повагою, сім’я Іванчуків, смт Млинів

Холера час від часу поширювалася у багатьох країнах. Остання, сьома, пандемія хвороби була у 1961 році. Чи не тому і в нашому краї поширений вигук незадоволення, радше схожий на лайку: “От, холера ясна!”. Утім, його тут вживали ще за Польщі, далеко до шістдесят першого року. Нині ж епідемічна ситуація щодо холери у світі залишається напруженою, щорічно ця недуга вражає до кількох тисяч осіб. У країнах Південної та Південно-Східної Азії і в ряді країн Африки (на африканському континенті реєструється більше половини випадків захворювань) існують ендемічні вогнища холери і періодично виникають епідемії. Здається, ми теж поволі стаємо схожими на африканців з азіатами, якщо не за кольором шкіри, то за якістю життя…

- Холера - гостре інфекційне захворювання людини, яке характеризується ураженням тонкого кишечника, порушенням водно-сольового обміну, різним ступенем зневоднення через втрату рідини з водянистими випорожненнями і блювотними масами, - розповідає терапевт Рівненської міської поліклініки №2 Ірина ДЖИОЄВА. - Холера належить до числа карантинних інфекцій. З моменту зараження до появи перших клінічних симптомів проходить від шести годин до трьох діб. Збудник - холерний вібріон при кип’ятінні гине через хвилину. Проте деякі біотипи довго зберігаються і розмножуються у йоді, в мулі, в організмах мешканців водойм, у колодязях тощо.

- То це можна поплавати у забрудненій воді й заразитися?

- Джерелом інфекції є людина. Вібріони виділяються з фекаліями, блювотними масами. Епідемії холери бувають водні, харчові, контактно-побутові та змішані. Сприйнятливість до холери - висока. Носіями інфекції також є мухи, які заносять холерні вібріони на харчові продукти. Відтак людина заражається, коли вживає забруднену воду, їжу та купаючись.

Симптоми та перебіг хвороби вельми різноманітні - від безсимптомного носійства до важких станів з різким зневодненням і летальним результатом. Початок захворювання - гострий. До перших проявів належить пронос, що раптово почався, переважно в нічні або ранкові години. Стул спочатку водянистий, пізніше набуває вигляду “рисового відвару” без запаху, можлива домішка крові. Потім приєднується рясна блювота, що теж з’являється раптово. Пронос і блювота зазвичай не супроводжуються болями в животі. При великій втраті рідини симптоми ураження шлунково-кишкового тракту відступають на другий план. Провідними стають порушення діяльності основних систем організму, тяжкість яких визначається ступенем зневоднення. До слова, таких ступенів є чотири. Від холери бувають такі ускладнення: пневмонія, абсцеси, флегмони, рожисте запалення, флебіти.

Щоб розпізнати холеру, окрім клінічної картини, потрібні бактеріологічне дослідження випорожнень, блювотних мас, шлункового вмісту, лабораторні фізико-хімічні аналізи крові, серологічні реакції.

- Яке лікування холери?

- При підозрі на холеру обов’язкова госпіталізація. При наявності у хворого ознак зневоднення вже на догоспітальному етапі слід негайно розпочати регідратаційну терапію в обсязі, визначеному ступенем зневоднення організму хворого, яка відповідає дефіциту маси тіла. У більшості випадків хворому дають пити чи вводять через тонкий зонд у шлунок малими порціями відповідну рідину. Упродовж години хворий повинен випивати принаймні 1-1,5 літра рідини. Водно-сольову терапію скасовують після того, як значно зменшиться обсяг випорожнень і припиниться блювота й кількість сечі перевищить кількість випорожнень протягом останніх 6-12 годин. Прогноз при своєчасному і адекватному лікуванні холери - сприятливий.

Ольга ЯРОШ

Офіційно

За словами державного екологічного інспектора Валерія ДЕМ’ЯНОВА, який контролює ситуацію на узбережжі Азовського моря на ділянці від Таганрогу до Криму, у жодній пробі морської, питної або й технічної води, що його бригада відібрала на контрольному маршруті, не виявлено ані холерного, ані холероподібного вібріонів. Протягом тижня пересувна лабораторія інспекції побувала у контрольних населених пунктах узбережжя. Проведені аналізи засвідчили відсутність небезпеки.

Посадовець підтвердив, що екологічна ситуація у курортній зоні, зокрема, Запорізького краю - у Приморську, Кирилівці, Бердянську та інших базових для відпочиваючих населених пунктах спокійна і ретельно контрольована.

Запорізька державна адміністрація

14.07.2011



Рівне-Ракурс №10 від 14.07.2011p. 
На головну сторінку