Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №510 від 21.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Археологи

У Пересопниці – унікальна знахідка

У Пересопниці – унікальна знахідка

Частину давньоруської булави, яку датують XII-XIII століттям, знайшли під час проведення будівельних робіт на місці, де у княжі часи був міст. Нагадаємо, нині з ініціативи обласної влади у селі Пересопниця, що є батьківщиною Першокниги, зводять музейний комплекс та культурно-археологічний центр. Роботи проводять під наглядом археологів.

Знайдений уламок булави дозволяє фахівцям чітко уявити її вигляд. Виготовлена із бронзи і вкрита позолотою зовні та зсередини, булава використовувалася як парадно-представницька зброя. Археологи припускають, що вона могла належати одному з воєвод князів Юрія Долгорукого чи його сину Андрію Боголюбському, або й самим вельможам. Адже є свідчення про те, що у середині XII століття князі якраз перебували на теренах Пересопниці. “Знахідка має велику історичну цінність”, - пояснює археолог, науковий співробітник ДП “Волинські старожитності” Михайло Вашета. Дослідивши уламок, фахівці припускають, що булава розкололася під час битви, яка очевидно відбувалася поблизу Пересопниці. На це вказує й місце знахідки - міст завжди був важливим стратегічним об’єктом.

Культурний шар на території Пересопниці багатий на знахідки. Тож там заплановано створити постійно діючу археологічну експедицію. Це дозволить залучати до розкопок науковців, студентів, школярів і навіть туристів.

21.07.2011



Рівне-Ракурс №10 від 21.07.2011p. 
На головну сторінку