Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №510 від 21.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Лікування чорною смородиною

В Україні чорна смородина виростала здавна. Через різкі запахи колишні люди її не збирали, вважали, що ягода отруйна і назвали її смородиною (смород, поганий запах). Лише у сімнадцятому сторіччі її стали використовувати в народній медицині та вживати в їжу.

З тих часів вона є однією з найбільш цінних ягідних культур. Особливістю смородини є багатий вміст у ній різноманітних вітамінів. У народній медицині ягоди та листя смородини використовують при лікуванні хронічного гастриту і ентероколіту, анемії, цукрового діабету, захворювань печінки; ароматний чай із листя смородини має потогінну дію, сприяє виведенню з організму пуринових речовин, сечової кислоти, тому рекомендується при подагрі, ревматизмі та сечокам’яній хворобі. Листя смородини використовують при лікуванні остеохондрозу, екземи, фурункульозу, дерматитах, циститах та інших захворюваннях.

Ягоди смородини в сучасній медицині рекомендують при нестачі вітаміну С, їх також застосовують при інфекційних захворюваннях - грипі, ангіні, дизентерії та ін. Свіжий сік смородини рекомендують при виразці шлунка та дванадцятипалої кишки, гастриті з пониженою кислотністю. В ягодах і соках приготованих з них дуже сприятливе співвідношення калію та натрію. Їх рекомендують приймати при захворюваннях серця, печінки, жовчного міхура, нирок, кишківника та при ожирінні. Хворі на гіпертонію щоденно перед їдою з’їдають 80-100 г свіжих ягід смородини.

Протипокази

Та з цією ягодою не все так просто. Вона протипоказана при остеопорозі (ламкості кісток).

У разі діагнозу остеопенія рекомендується дотримуватися таких положень:

1. Проводити адекватну терапію основного захворювання з вилученням, якщо це можливо, препаратів із потенційними остеопоротичними властивостями. Скоригувати харчовий раціон дитини відповідно до вікових потреб, дієтичних обмежень згідно з основним захворюванням; уживати продукти, багаті на кальцій, вітамін D.

2. Вилучити з раціону харчові продукти (газовані напої, каву, чай тощо), що містять кофеїн, або обмежити їх уживання (аґрус, шпинат, смородина, ревінь, щавель та ін.), оскільки вони сприяють виведенню з організму кальцію.

21.07.2011Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 21.07.2011p. 
На головну сторінку