Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №510 від 21.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Для кожного

Мозок на прокачку

Мозок на прокачку

У спекотний період іспитів і написання дипломної роботи я зрозумів, що мій мозок працює не так швидко, як би мені хотілося. Не можете зосередитися, увага розсіюється, через це погано запам’ятовується матеріал, не виходить зібрати потрібні думки і сформувати їх правильно. Думаю багатьом знайомі ці симптоми. Так от, я задався знайти кілька дієвих способів для “прокачування” мозку.

Тренування пам’яті

Такі ігри, як лото, шахи, і навіть шашки, допомагають оптимізувати пам’ять. Розгадування кросвордів і розв’язування ребусів так само корисні. Іноді, коли вам немає чим зайнятися, замість перегляду телевізора можна 5 хвилин посидіти над яким-небудь кросвордом. А якщо у вас все добре з математикою, можна спробувати вирішити простенькі приклади або рівняння зі шкільного курсу.

Вправи

для розвитку пам’яті:

1 Скажіть собі:

запам’ятай це!

Наприклад, якщо вам представили незнайому людину, промовте подумки його ім’я і скажіть собі його запам’ятати. Так ви несвідомо переведете цю інформацію у статус найважливішої.

2 Знайдіть

мотивацію.

Намагайтеся уявити, чим людина, ім’я якої потрібно запам’ятати, може бути вам корисною в майбутньому? Пошук мотивації стимулюватиме роботу мозку, і запам’ятати ім’я стане легше.

3 Асоціюйте! “Метод

Цицерона”, “метод Римської кімнати” або “метод місць”.

Мета його полягає в тому, що “одиниці інформації”, які необхідно запам’ятати, подумки розставляються в добре знайомій кімнаті в суворо визначеному порядку. Потім достатньо згадати цю кімнату, щоб відтворити необхідну інформацію.

4 Вивчайте

іноземні мови.

Цим ви безпосередньо активізуєте пам’ять та розвиваєте асоціативне мислення. Стане легше запам’ятовувати не тільки іноземні слова, а й факти з повсякденного життя, які раніше вимагали постійного нагадування.

5 Запам’ятовуйте

номери телефонів.

Для початку вивчіть номери телефонів, в тому числі і стільникових, тих, з ким ви спілкуєтеся найчастіше. Потім приступайте до запам’ятовування номерів менш важливих людей. Подивіться на номер, відведіть очі, повторіть цифри подумки - і так до тих пір, поки номер остаточно не залишиться в пам’яті. Надалі непотрібні телефони забудуться, і це нормально. Головне - протримати в пам’яті інформацію хоча б кілька днів.

6 Вправа

Піфагора.

Щодня вранці і ввечері треба прокручувати в голові всі події минулого дня, згадуючи їх до найдрібніших деталей. Освоївши одноденну техніку іспиту свідомості, почніть поступово занурюватися в минуле, згадуючи те, що було вчора, позавчора тощо. Якщо у вас вистачить характеру робити це щодня, успіх гарантовано - вашій пам’яті позаздрить найпотужніший комп’ютер.

7 Ефект

Моцарта.

Десятиліття тому психолог Франциск Рошер і його колеги зробили відкриття. Виявляється, прослуховування музичних творів Моцарта поліпшує математичне мислення людей. Навіть пацюки долали лабіринти швидше і більш точно після прослуховування Моцарта, ніж після шуму або музики композитора-мінімаліста Пилипа Гласу. Торік Рошер повідомив, що для щурів соната Моцарта є стимулятором діяльності трьох генів, пов’язаних з клітинами, що передають сигнали в мозок.

8 Пийте,

але в міру!

Дослідження над 3500 японськими чоловіками встановило, що у тих, хто вживає невелику кількість алкоголю, краще розвинена функція пізнавання, ніж у тих, хто не п’є взагалі. Але, на жаль, як тільки ви випиваєте більше, ніж належить, ваша пам’ять відразу погіршується.

9 Вправа

очима.

За останніми даними наукових досліджень, щоденне виконання наступної вправи всього лише протягом 30 секунд покращує пам’ять на 10%: необхідно одночасно рухати зіницями з боку в бік. Ця вправа посилює координацію обох півкуль мозку і сприяє активізації його зон, відповідальних за пам’ять.

21.07.2011Микита Семенов



Рівне-Ракурс №10 від 21.07.2011p. 
На головну сторінку