Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №511 від 27.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Знахідки

Поблизу Пересопниці розкопали княже містечко

Поблизу Пересопниці розкопали княже містечко

Під час зведення у селі Пересопниця, що є Батьківщиною Першокниги, музейного комплексу та культурно-археологічного центру до 450-річчя Пересопницького Євангелія, археологи знайшли не лише старовинні знаряддя праці, монети, прикраси тощо, а й досить унікальні поховання. В Україні місця таких знахідок можна перелічити на пальцях, переконують науковці.

На могильник археологи натрапили у полі поблизу старовинного кам’яного хреста, встановленого на місці, де колись був монастир. Там прокладали дорогу до церкви і ненароком зачепили одну із плит.

- Під час будівництва дороги була зрушена одна з плит, і археологи знайшли триярусний могильник, - розповідає науковий співробітник ДП “Волинські старожитності” Валерій САМОЛЮК. - Під плитою була ще одна, поблизу якої знайшли три поховання. Вдалося встановити, що ці захоронення належать до княжої доби і датуються ХІІ-ХІІІ століттям. Очевидно, здійснювалися вони за християнською традицією. Решта поховань знаходилися під нижньою плитою. В одній з ям могильника лежали рештки чоловіка і жінки, в яких були однаково проламані черепи й відсутня ліва частина грудної клітини. Що стало причиною цього, буде відомо лише після проведення експертизи.

Захоронення під плитами ще не розкривали, однак у такий спосіб ховали тих, хто мав доволі високий статус у суспільстві, розповідають науковці.

Найдавнішою серед знайдених предметів є амфора 4-3 тисячоліття до н.е. З-поміж великої кількості розкопаних монет - польських, російських, шведських, і навіть візантійської, були і прикраси, найбільшою зацікавленістю серед яких є браслет у формі змії.

- Така рідкісна знахідка ще раз підтверджує - у Пересопниці повинна бути постійно діюча археологічна експедиція. Власне, обласна влада й ініціює її створення, - коментує заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій ГУБАНОВ. - Це дозволить залучати до розкопок науковців, студентів, школярів і навіть туристів. Натомість артефакти, виявлені у Пересопниці, експонуватимуть у місцевому музеї. Таким чином їх зможуть побачити усі охочі.

27.07.2011Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 27.07.2011p. 
На головну сторінку