Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №511 від 28.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Акценти

На те він і прогноз

Наскільки прогнози погоди гідрометеорологічної служби відповідають дійсності і що представляє собою гідрометеорологічна служба Рівненщини, розповідає директор Рівненського гідрометеоцентру Богдан МАСОВЕЦЬ.

- Богдане Петровичу, розкажіть, будь ласка, які ж основні функції та завдання гідрометеорологічної служби Рівненщини?

- Основою діяльності гідрометеорологічної служби в Рівненській області, зокрема Рівненського обласного центру з гідрометеорології, який входить до складу МНС - є спостереження за погодою, які проводяться на метеостанціях у Рівному, Сарнах, Дубно (до речі, це найменша кількість метеостанцій в області в порівнянні з іншими, і, як результат, небезпечні погодні явища, особливо у північних районах краю, не фіксуються); прогнозування погоди для населення, галузей господарства, авіації, яке здійснюється на авіаметеорологічній станції Рівне.

Спостереження, прогнозування, збір, обробка та розповсюдження інформації здійснюється в оперативному режимі цілодобово, без свят і вихідних. Ця система унікальна за формою, призначенням та специфікою роботи.

До складу Рівненського ЦГМ входить також комплексна хімічна лабораторія спостережень за станом забруднення навколишнього природного середовища, завданням якої є організація і проведення систематичних науково-дослідних спостережень за рівнем забруднення навколишнього природного середовища та забезпечення населення, засобів масової інформації, органів державного управління, галузей народного господарства інформацією про стан навколишнього природного середовища, попередженнями про високе та екстремально високе забруднення.

У квітні 1989 року в складі Рівненського ЦГМ з’явився новий структурний підрозділ - регіональна лабораторія спостережень за станом радіаційного забруднення навколишнього природного середовища. Його створенню передувала сумна і трагічна подія в історії України, а саме, аварія на Чорнобильський АЕС. Основними завданнями радіологічної лабораторії є систематичні спостереження за рівнями радіаційного забруднення природного середовища в зоні впливу Рівненської та Хмельницької АЕС, а саме: радіометричні, дозиметричні та гамма-спектрометричні вимірювання проб природного середовища; проведення базових фонових спостережень за вмістом радіонуклідів в атмосферних випадіннях на території 9-ти західних областей України, з урахуванням їх транскордонного переносу (щоденний відбір та аналіз проб атмосферних випадінь приземного шару атмосфери для визначення загальної бета-активності); оцінка радіоактивної небезпеки, що виникла в результаті забруднення території; накопичення, узагальнення та передача інформації про радіаційний стан у районах розміщення АЕС.

- Які ж прогнози складають синоптики Рівненського ЦГМ та яка їх справджуваність?

- На сьогодні в нашому центрі складають офіційні прогнози на одну добу, але синоптики, використовуючи різні моделі основних прогностичних центрів світу, мають можливість надати консультацію і на найближчі кілька днів, скажімо до 10 діб. Звісно, найточніші прогнози - це на 1-3 доби.

Точність прогнозу визначається методикою оцінки кожного метеоелементу (зокрема, температури повітря, швидкості вітру, небезпечних явищ). І досить часто буває, що в прогнозі очікуються зливи, град, шквали і інші природні явища - їх спостерігають мешканці області, вони завдають збитків, але досліджувалися ці явища поза межами основних пунктів спостережень, а значить прогноз не виправдався. Таке буває, особливо влітку, коли термін “місцями” часто звучить у наших прогнозах. І як би не хотілося споживачам дізнатися, де саме будуть ті “місця”, але спрогнозувати це досить важко.

Справджуваність прогнозів погоди по Рівненській області на добу складає 90%. Але слід пам’ятати, що вже в самому слові “прогноз” закладено ймовірність помилки. На те він і прогноз. Також слід зазначити, що за останні 15-20 років прослідковуються зміни в регіональному кліматі і, здавалось б, сучасні засоби зв’язку дозволяють при складанні прогнозу користуватися значним об’ємом інформації, але прогнозувати небезпечні явища стало складніше. Тут значну роль відіграє досвід та інтуїція синоптика. Більш точніше небезпечні явища передбачаються штормовими попередженнями, інформацію про які доводять до конкретних споживачів. Попереджуваність небезпечних явищ по області складає 94-96 %.

28.07.2011Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 28.07.2011p. 
На головну сторінку