Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №512 від 05.08.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Лікування ожиною

Лікування ожиною

Листя та суцвіття ожини заготовляють під час цвітіння, плоди - у серпні-вересні. Ягоди ожини добре вгамовують спрагу, містять глюкозу, сахарозу, фруктозу, органічні кислоти (яблучну, лимонну, винну, щавлеву, саліцилову), пектинові і дубильні речовини, каротин, вітаміни С, РР, Е, групи В, провітамін А, мінеральні речовини (солі калію, мідь, натрій, марганець, йод, залізо, фосфор, кальцій).

Листя ожини має кровоспинну, кровоочисну, знеболювальну, потогінну, антисептичну (протигнильну) дію. Воно поліпшує травлення. Листя ожини містить дубильні речовини й органічні кислоти. Плоди застосовують як полівітамінний, протиалергійний, легкий послаблювальний, потогінний, а у незрілому вигляді навпаки - як скріплювальний засіб при проносі.

Широкий спектр дії має настій з листя ожини. Для його приготування 30 г листя заливають 500 мл окропу, настоюють протягом 4 годин і проціджують. Приймають по півсклянки 4 рази на день за півгодини до їди. Цей відвар застосовують у разі шлункових кровотеч, хворобливих менструацій. Особливо корисний він при лікуванні захворювань шкіри, при розладах кишечнику (пронос), як кровоочисний, а при простудних захворюваннях як потогінний засіб. При запальних процесах порожнини рота й ангіні його застосовують для полоскання. У вигляді примочок подрібнене листя ожини прикладають до гнійних ран, виразок і лишаїв.

У народній медицині рекомендується застосування ожини при запальних процесах і болю в суглобах, циститах, ниркових хворобах, при ревматизмі та відкладенні солей, серцево-судинних захворюваннях (при цьому треба дотримуватися суворої дієти), як заспокійливий і сечогінний засіб.

Винятково важливе тривале застосування при цукровому діабеті лікарського збору, до складу якого входять ягоди ожини. Треба взяти порівну ягоди ожини, корінь валеріани, листя ясена, кропиви дводомної і польового хвоща, змішати, залити 2 ст. ложки цієї суміші одним літром окропу і настоювати протягом 3 годин, потім процідити і приймати по півсклянки після їди (через кожні 4 години).

05.08.2011



Рівне-Ракурс №10 від 05.08.2011p. 
На головну сторінку