Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №513 від 12.08.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#У місті

На Могили прихистили сиріт

На Могили прихистили сиріт

П’ятого серпня відбулося урочисте відкриття комунального закладу “Рівненський обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 15 до 18 років, а також осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років”. Створення подібного закладу - справа не з дешевих, позаяк на утримання обласного соціального гуртожитку в 2012 році з обласного бюджету виділено 340 тис. грн. А для капітального ремонту та облаштування закладу у 2007 та 2010 роках була виділена субвенція з державного бюджету майже 2 млн. грн, з обласного - 147 тис. грн. І цей гуртожиток - лише дзвіночок, а потрібно, щоб потужний дзвін лунав усією країною. Наразі ж в Україні існує вже 17 таких закладів.

Хоча перебування у гуртожитку можливе не більше трьох років, проте в молодих людей є достатньо часу обміркувати все, зробити необхідні кроки для подальшого влаштування своєї долі.

На організованому заході, присвяченому відкриттю гуртожитку, панувала святкова урочиста атмосфера. Усі присутні перебували у надзвичайно піднесеному стані, зокрема, і спеціально запрошені гості - заступник голови обласної ради Олександр Чуприна, заступник голови облдержадміністрації Олексій Губанов, секретар Рівненської міськради Андрій Грещук. І це не дивно, адже подія для нашого міста є вкрай значущою, позаяк нарешті вирішено питання забезпечення тридцяти дітей-сиріт, хоча і тимчасовим, проте таким необхідним житлом.

Розпочався захід з мітингу, який відкривали та завершували Гімном України, що надало особливого відтінку важливості події. Після чого з теплими словами та щирими побажаннями виступили гості, нагородивши почесними грамотами і подяками фахівців та майстрів, які брали активну участь та зробили вагомий внесок у створення та будівництво гуртожитку. Окрему подяку висловили Михайлу Волинцю - начальнику відділу у справах сім’ї та молоді Рівненської облдержадміністрації, який доклав чималих зусиль для забезпечення фінансування цієї справи. Не оминули увагою та відзначили і простих будівельників - мулярів, лицювальників і інших робітників, які гарно попрацювали і чудово облаштували заклад. А подивитися було на що.

Двоповерхова будівля, яка затишно розташувалася у дворику багатоповерхівок на Петра Могили, своїм охайним та акуратним виглядом так і припрошує увійти всередину. Потрапивши до гуртожитку, одразу відчувається затишок, чистота та комфорт. Адже приміщення містить все необхідне для проживання 30-ти мешканців - це 13 житлових кімнат, кожна на 2-3 ліжка, в яких є все необхідне; зала для самопідготовки та відпочинку, з новеньким телевізором та комп’ютерами; побутова кімната з пральними машинами та іншим приладдям, зручні душові та санвузли, кухня з холодильником, мікрохвильовкою та електроплитами, а також інші службові приміщення. Проте дивує тут не тільки комфорт та домашній затишок. Мешканцям закладу, які тільки починають свій життєвий шлях, надають психологічну, соціально-педагогічну, юридичну, соціально-економічну та інформаційну допомогу, яку забезпечують директор комунального закладу “Рівненський обласний соціальний гуртожиток” Новосад Ігор Іванович, та решта фахівців і працівників гуртожитку.

А контроль та організаційно-методичне забезпечення діяльності закладу здійснює обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Наразі у гуртожитку проживає вісім мешканців - три дівчинки та п’ятеро хлопців. Дівчата гостинно запросили відвідувачів на чай з печивом та цукерками до міні-їдальні. А ми тим часом поцікавилися їхніми враженнями за місяць проживання у гуртожитку.

- Тут дуже чудово, затишно, ідеш з роботи справді додому, - розповідає 19-річна Олена Дудіна. - У мене багато друзів, я люблю прогулянки містом, але й тут є чим зайнятися. Можна завжди подивитися телевізор, позайматися на комп’ютері, посидіти в Інтернеті, або просто відпочити в кімнаті - загалом, сумно не буває.

Оленчиних батьків позбавили батьківства і раніше вона проживала зі своєю прабабусею. Коли її не стало - мешкала з її донькою та новою сім’єю. Згодом потрапила у гуртожиток.

Отримавши заповітні квадратні метри, Олена зрозуміла, що має продовжувати навчання. І після закінчення Рівненського технікуму технології та дизайну вступила до Київського національного університету технології та дизайну на державну форму навчання. Сподіваємося, що незабаром ми почуємо ім’я молодого, успішного фахівця - технолога-дизайнера тканини Олени Дудіної, для якої це інтерв’ю стане першим кроком до слави…

На жаль, не всі юнаки та дівчата, які опиняються, закінчивши школи-інтернати, просто неба, мають такий прихисток, що дозволяє їм віднайти свою дорогу в житті, та може стати гарним стартом для щасливого майбутнього.

А між тим, наразі такої допомоги в області потребує 1700 дітей-сиріт.

12.08.2011Лариса САВКОВА



Рівне-Ракурс №10 від 12.08.2011p. 
На головну сторінку