Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №514 від 18.08.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Бабусин рецепт

Шовковичне лікування

Римський поет Горацій писав, що той проживе свій вік здоровим, хто буде закінчувати свої сніданки шовковичними ягодами.

Листки шовковиці містять каротин, органічні кислоти, ефірну олію, дубильні речовини. Плоди білої та чорної шовковиці мають легко засвоювану глюкозу, цукрозу, фруктозу, цитринову та яблучну кислоти, пектинові, дубильні речовини, залізо, фосфор, різні мікроелементи та більше вітаміну С, ніж у винограді.

Майже усі частини шовковиці мають цілющі властивості. У східній та українській народній медицині кору білої шовковиці застосовують при гіпертонії, бронхіальній астмі, бронхітах та як глистогінне. Відвар листя вживають при простудних захворюваннях; кору стовбура - як сечогінне, відхаркувальне, глистогінне.

Недозрілі плоди мають в’яжучу властивість, стиглі - сечогінну, а перестиглі - послаблюючу. Якщо з’їсти натщесерце 250 г плодів шовковиці, то це покращить апетит. Від діабету в збір трав додають сухе листя або корінь білої шовковиці. Листки шовковиці виявляють жарознижуючий ефект, а кора стовбура сприяє загоюванню ран. Китайська медицина кору коренів шовковиці застосовує для лікування гіпертонічної хвороби, бронхіту і бронхіальної астми. Наукова медицина використовує ягоди шовковиці для лікування анемії, пов’язаної з гіпоацидним гастритом, при захворюваннях жовчовивідних шляхів, при гострому ентероколіті (запаленні товстих та тонких кишок), дизентерії, дискбактеріозі.

18.08.2011Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 18.08.2011p. 
На головну сторінку