Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №517 від 08.09.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Видання

150 Святинь Великої Волині

150 Святинь Великої Волині

Експозиційні зали Рівненського обласного краєзнавчого музею стали в черговий раз місцем проведення мистецьких презентацій. 6 вересня тут відбулося представлення першого фотоальбому із серії мистецького проекту Олександра Харвата “До футбольного олімпу шляхами Великої Волині”, під загальною назвою “150 Святинь Великої Волині”.

Співавторами видання виступили - Микола Бендюк (реставратор Острозького державного історико-культурного заповідника) та Віктор Луц (зав. відділом Волинської ікони Рівненського обласного краєзнавчого музею).

Велика Волинь, як відомо, охоплює значну територію - Рівненську, Львівську, Тернопільську, Житомирську, Хмельницьку області України, які упродовж свого історичного часу накопичили чимало старовинних культурних об’єктів. І не лише архітектурних пам’яток, але й стародруків, декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва, що певною мірою сьогодні презентовані у фондах музеїв різного рівня, архівах, приватних колекціях, книгозбірнях тощо. Яскраво представлені вони і на сторінках згаданого видання.

Фотоальбом містить світлини, зроблені не лише з фондозапасників міста Рівного, але й музеїв Львівської, Житомирської, Тернопільської, Київської, Харківської областей, а також російського міста Пскова та Історичного музею Москви.

До каталогу додано також зображення фрескового живопису (який, окрім поданих в альбомі світлин, неможливо побачити в жодному місці), портрети, ткацтво, мистецькі зображення на тканині, корецька порцеляна та, навіть, загальний вигляд Корецького фарфорово-фаянсового заводу.

Перевагою цього видання є відсутність в ньому іконописних зображень, відтворених у попередньому каталозі. Ще одним важливим моментом пропонованого альбому, є презентація “Рівненщини туристичної”, на мапі якої позначені найбільш важливі туристичні місця. І з цього боку альбом стає важливим чинником популяризації Рівненщини в майбутньому футбольному шоу-2012.

Автор у своєму виданні розміщував фотосвітлини загальним планом. Тут також вказаний конкретний момент, на який глядачу необхідно звернути увагу.

Зіставляючи презентований альбом із попередніми виданнями О.Харвата, слід відзначити, що останній більш композиційно та тематично завершений. У ньому є певна інформація про ту чи іншу пам’ятку, її місцезнаходження, стиль написання, інші дані, що дозволяють скласти достатньо повне враження про той чи інший об’єкт.

Видання, зрозуміло, орієнтоване на краєзнавців, пошановувачів мистецтва, науковців та гостей краю. Останні зможуть скласти досить повну уяву про культурний потенціал Рівненщини.

Зі слів автора, планується продовження цієї серії, яка матиме назву “Шляхами Великої Волині” і подаватиме нерухомі архітектурні пам’ятки культури та мальовничі пейзажі Волині.

Цей фотоальбом побачив світ за сприяння Рівненської обласної державної адміністрації.

08.09.2011С.В.ВИТКАЛОВ, викладач кафедри культурології РДГУ



Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2011p. 
На головну сторінку