Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №517 від 08.09.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Більшість у Раді скасувала поправку Яценюка, яка збільшувала пенсії на 300 гривень

Переголосування вже прийнятої пенсійної реформи у парламенті 6 вересня 2011 року засвідчило: влада не бажає забезпечити пенсіонерам гідне життя і змушена відмовлятися не лише від своїх передвиборчих обіцянок, а й від рішень, за які проголосувала підконтрольна їй більшість у Раді.

У понеділок провладна більшість у Верховній Раді виключила з ухваленого у липні закону про реформування пенсійної системи єдиний пункт, який хоч трохи покращував життя пенсіонерів. Тоді в липні “регіонали” і Ко, скопом відхиляючи поправки опозиції, пропустили поправку №40 до закону про пенсійну реформу. Це була поправка лідера “Фронту Змін” Арсенія Яценюка щодо осучаснення пенсій, завдяки якій вже зараз можна було би збільшити пенсії.

Механізм простий: Яценюк запропонував враховувати при обчисленні пенсій середню заробітну платню за 2009-й рік, а не за 2006-2008 роки, як це відбувається зараз. Тобто розраховувати пенсії не з 928 гривень, а з 1650. Завдяки цій поправці 10 мільйонів українських пенсіонерів мали б отримувати щомісяця на 334 гривні більше.

Проте, коли в уряді підрахували, що для реалізації поправки необхідно віднайти додатково ще 35 мільярдів гривень, від уже проголосованої поправки влада вирішила відмовитись. І тепер уряд заявляє, що для такого збільшення пенсій у бюджеті грошей немає.

Звичайно, дуже складно знайти гроші для пенсіонерів, коли треба кілька сотень мільйонів не ремонт резиденцій у Криму та Карпатах, а ще на добудову вертолітного майданчика.

“Гроші у країні є. Проте правляча верхівка не бажає витрачати ці кошти на пенсіонерів, яким два роки тому на виборах президента влада обіцяла справедливі пенсії і покращення життя вже зараз. У них тепер інші плани на державні гроші, пенсіонери в ці плани не входять”, - зазначив Арсеній Яценюк.

Усі поправки до пенсійної реформи, які 6 вересня виносилися на голосування, були лише прикриттям необхідності скасувати поправку №40. Її прибрали з закону 245 голосами.

“Те, що сьогодні робить провладна більшість, є знущанням над народом. Опозиція звернеться до Конституційного суду про визнання неконституційним цього рішення”, - заявив Яценюк з трибуни Ради після голосування.

“Я вас можу запевнити, що за будь-яке ваше рішення, вам треба буде нести відповідальність. Зокрема, й за це”, - додав він, звертаючись до депутатів із провладної більшості.

08.09.2011



Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2011p. 
На головну сторінку