Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №234 від 06.04.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Розмова з фахівцем

Лікування без шкоди

Лікування без шкоди

»Легше пацієнту померти від хвороби, ніж бути вбитим вами»

Вищезгаданий афоризм не є “каменем, кинутим у город” традиційній медицині. Багато хімічних препаратів можуть викликати ускладнення і побічну дію, але є такі, без яких іноді хворому не вижити. І, хоча неправильно гомеопатію протиставляти традиційним методам лікування, дуже часто саме гомеопатичні препарати рятують людей від серйозних хвороб.

Про особливості гомеопатії розповідає лікар терапевт-гомеопат Євгенія Святозельська.

- Євгеніє Володимирівно, ви більше 30 років працювали терапевтом у Рівненській центральній міській лікарні. Зараз ви практикуєте як лікар-гомеопат. Чим поясните зміну кваліфікації?

- За 33 роки роботи в цьому закладі мені довелося допомагати людям, які мали найрізноманітніші захворювання. На той час хімічні препарати були основними в моїй практиці. Більшість із них допомагали при гострих захворюваннях, але не завжди при хронічних, інколи викликали побічну дію та ускладнення. До мене зверталися пацієнти, які лікувалися в гомеопатів у Києві, Москві, Санкт-Петербурзі. Я мала можливість спостерігати, наскільки ефективно діють гомеопатичні препарати на цих хворих. Цей факт мене дуже зацікавив, і я вирішила вивчати гомеопатію. У 1992 році при Асоціації народної медицини в Києві я закінчила курси з гомеопатії.

- Як давно цей метод лікування відомий у світі?

- Термін “гомеопатія” у перекладі з грецької означає “лікування подібним”. Ця наука відома близько 200 років. Її основоположником є німецький лікар Самуїл Ганеман. В Україні гомеопатія почала розвиватися завдяки зусиллям видатного лікаря-гомеопата Дем’яна Попова.

- Як діють гомеопатичні препарати?

- Гомеопатія використовує ліки переважно рослинного походження, а також метали, солі, кислоти, органи і тканини тварин, отруту змій. Препарати, виготовлені з екологічно чистої речовини, відновлюють обмін речовин на клітинному рівні, сприяють підвищенню захисних сил організму, нормалізації функції нервової системи.

- У чому перевага гомеопатичних препаратів над хімічними?

- Гомеопатичні ліки не токсичні, не викликають ускладнень, звикання, не спричиняють алергічних реакцій і є сумісними з іншими методами лікування. Їх можна призначати новонародженим, вагітним, людям похилого віку, словом, усім.

- Розкажіть, будь ласка, про результати лікування гомеопатичними ліками у вашій практиці.

- Я працюю з цими ліками з 1992 року, та все ще іноді дивуюся їм. У лютому цього року до мене на прийом прийшла 39-річна жінка зі скаргою на втрату голосу, головний біль, страх перед смертю, з хвилюванням, що голос вже ніколи не відновиться. В лікарні їй поставили діагноз - афонія, парез голосових зв’язок. Пацієнтка розповіла, що голос у неї зник раптово після сильного психічного збудження, коли довелося розмовляти на підвищених тонах. Хвора прийняла лише по одному призначеному гомеопатичному препарату впродовж дня, а вранці чітко і голосно заговорила. Згодом пацієнтка щасливо розповідала, що в неї перестала боліти голова і зникли страхи.

Крім того, гомеопатичні препарати допомогли багатьом пацієнткам позбутися жіночих хвороб та безпліддя. До мене звернулася молода жінка зі скаргою, що 4 роки живе подружнім життям і не може завагітніти. У хворої при обстеженні виявили кісту правого придатка 35х21мм. Після курсу лікування жінка народила здорового хлопчика.

- А ще при яких хворобах ви допомагаєте?

- Я лікую у дітей діатез, аденоїди, хронічні тонзиліти, енурез, часті застуди, заїкання. Багато хворих звертаються із різними формами алергії, екземою, випадінням волосся, - з цим також вдається успішно боротися. Гомеопатія допомагає підліткам позбутися висипань на обличчі й нервозності, дівчатам - болючих менструацій, чоловікам - інтересу до паління й спиртного; у людей похилого віку вона зменшує головний біль, нормалізує тиск, ритм серця. Гомеопатичні препарати ефективні при остеохондрозі, артрозах, простатиті, ожирінні.

- У лікуванні хворих ви застосовуєте лише гомеопатичні препарати?

- Часто до мене приходять хворі у повному відчаї, з думкою, що їм уже нічого не допоможе. Я намагаюся до кожної людини підходити індивідуально, враховуючи особливості її організму. Адже потрібно детально вивчити пацієнта, починаючи від інформації про народження (з якою вагою народився, які хвороби переніс) і закінчуючи харчовим раціоном, способом життя. Я, звичайно, користуюся лабораторними даними, ультразвуковим обстеженням, висновками спеціалістів. Якщо хворому потрібна хіміотерапія або оперативне втручання, направляю до відповідних спеціалістів.

06.04.2006Розмову вела Анна ТАРАСОВА



Рівне-Ракурс №10 від 06.04.2006p. 
На головну сторінку