Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №517 від 08.09.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лекція №1

Станете батьком? Налаштуйтеся позитивно

Станете батьком? Налаштуйтеся позитивно

Всім відомо, що вагітність - особливий стан, і з жінкою, відповідно, відбуваються незвичні речі. А от, що турбує при цьому її чоловіка - мало кого хвилює, і взагалі, цю тему часто оминають навіть у спеціалізованих джерелах інформації для майбутніх батьків. А тим часом, майбутній тато (якщо він - відповідальна особа) теж потребує інформації, що з ним відбувається і як поводитися з дружиною, щоб максимально їй допомогти в цей нелегкий період для обох! Вагітність може як зміцнити стосунки між подружжям, так і загострити конфлікт - тому слід ретельно підготуватись з цього питання.

Отже, ви дізналися, що незабаром станете татом. Як вам відчуття? Воно запам’ятається, якщо не на все життя, то, принаймні, надовго. Відтепер ваше життя змінилося раз і назавжди, змінився також ваш статус - ви не просто чоловік, а тато! Звучить гордо. Напевно, вас турбують деякі речі з приводу нового статусу. Наприклад, чи будете ви хорошим татком, які на вас чекають зміни, чи зможете забезпечити малюка та чи будете для нього авторитетом тощо. Це природно. І якими будуть відповіді на ці запитання, залежить від вас.

Напевно, вам складно одразу перевтілитися в нову роль і потрібен деякий час, щоб це усвідомити. Не бійтеся, це чекає всіх майбутніх батьків. Можливо, ви починаєте відчувати підвищену відповідальність і почуваєтеся розгубленим та покинутим, або навпаки, приймаєте нову роль із радістю, проте не зовсім розумієте переживання своєї дружини (вона так змінилася зовні і всередині!) і що робити вам, щоб їй допомогти і полегшити життя.

По-перше, розслабтеся! Спробуйте уявити себе на місці дружини, зрозуміти, як їй нелегко зараз (нудота, сонливість, болі у спині, втомлюваність, зміни настрою, збільшення ваги і так далі) і поспівчувати. Вам необхідно проявляти неабияке терпіння і такт, не загострювати конфліктів, якщо вони виникають, поблажливо ставитися до примх і витівок дружини, та намагатися не дратувати її, особливо через всілякий дріб’язок.

По-друге, намагайтеся всіляко виявляти свою любов до коханої ззовні - адже вона так її потребує, особливо зараз! Кажіть дружині компліменти (яка ти чудова з животиком!), захоплюйтеся нею, робіть приємні сюрпризи, даруйте квіти - і майбутня мама сама розквітне на ваших очах і ви станете найщасливішим подружжям!

По-третє, виявляйте активний інтерес до майбутньої події - ходіть разом на прийом до лікаря, на УЗД, відвідуйте курси для майбутніх батьків, за необхідності запишіться на прийом до сімейного психолога, спробуйте почитати хоча б одну-дві книжки про вагітність, зайдіть на Інтернет-сайт для батьків (наприклад, www.tato-club.rv.ua, www.forman.net.ua) - ваша кохана неодмінно оцінить такий крок!

По-четверте, потурбуйтесь про матеріальне благополуччя, сплануйте завчасно витрати і, можливо, відкладіть НЗ. Допомагайте дружині з хатніми клопотами, не дозволяйте їй перевтомлюватися і перенапружуватися.

По-п’яте, виявляйте якомога більше чутливості і уваги до коханої, підтримуйте її у всьому, уважно вислуховуйте її скарги і побоювання, обговорюйте разом ваші думки і очікування щодо майбутнього. І взагалі, проводьте якнайбільше часу разом - адже зовсім скоро вас стане троє, не втрачайте можливості насолодитися одне одним, відчути романтику подружніх стосунків у статусі “ще не батьків”, помріяти разом про майбутнє... І, насамкінець, не бійтеся майбутньої дитинки і не сприймайте її, як суперника - це ж ваш нащадок!

Отже, ви підтримуєте свою дружину, допомагаєте їй, але є речі, які потрібно знати майбутньому татові.

Що зміниться, коли народиться дитина? Все. На вас чекає нове життя. Тепер ви будете повноцінною родиною, а ви особисто - батьком! І це так чудово! Можливо, спочатку буде складно, але повірте, все налагодиться! Головне - налаштуйтеся позитивно!

08.09.2011www.forman.net.ua



Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2011p. 
На головну сторінку