Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №517 від 08.09.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Доречно

Зберігаємо врожай

Зберігаємо врожай

Осінь - час збирання яблук та груш. Але, як правильно зберегти плоди, щоб ласувати ними всю зиму?

Насамперед важливо акуратно збирати урожай. Плоди потрібно знімати руками. Але у жодному разі не обтрушуйте їх з дерева, оскільки биті плоди не зберігаються. Знімати починають їх у суху прохолодну погоду, коли плоди дозріють. Фрукти збирають разом із плодоніжкою і опускають акуратно у корзину, обшиту зсередини мішковиною, або плодозбиральні сумки із дном, що відкривається. Потім плоди сортують. Слід пам’ятати, що для тривалого зберігання непридатні плоди, пошкоджені плодожеркою, довгоносиком, щитівкою.

На дно ящика вистилають стружку товщиною 1-2 см. У середині ящика вистилають папір у вигляді конверта так, щоб вільними кінцями можна було накрити яблука зверху, та між рядами роблять прошарок із паперу. Різні сорти яблук вимагають різної упаковки. Антонівка при щільній упаковці швидко “вражається” засмагою, тому її краще розміщувати у ящиках вільніше. Пепін шафранова, навпаки, краще зберігається при щільній упаковці.

При відборі, сортуванню та упаковці необхідно стежити за тим, щоб восковий наліт на яблуках не був пошкоджений. Сортування та упаковка робляться в тіні, не залишаючи на довго плоди на сонці. Потім без зволікання їх переносять у підвал, де температура значно нижча, ніж у саду. Чим швидше закладають плоди у пристосоване сховище, тим довше і краще вони зберігаються. Для зберігання яблук необхідно підтримувати температуру близько нуля градусів, для груш - від нуля до одного градуса тепла. За такої температури яблука та груші найменше вражаються мікроорганізмами, краще зберігають смак, аромат та вигляд. На початку зберігання варто щодня на декілька годин провітрювати приміщення. Температура при цьому повинна бути не менше нуля градусів.

Після того, як встановлюється необхідна температура, провітрювання проводять значно рідше - один раз у 1-1,5 місяці. Врахуйте при збільшенні температури на 1-2 градуси різко змінюється якість продукції. Якщо температура зменшиться на 1-2 градуси, то деякі сорти підмерзають.

Щоб не допустити зараження плодів грибком, фрукти перед укладанням слід потримати 10 хвилин у водному розчині йодинола (він продається в аптеці й відпускається без рецепта). Взагалі “від усіх болячок” допомагає така суміш:

• йод кристалічний 2,5%;

• йодистий калій 7%;

• крохмаль 53%;

• харчова сода 2%;

• вода 35,5%.

Це все потрібно змішати (% - це частка речовин у суміші) і після цього розвести у воді так, щоб утворився 1% розчин.

Далі на 1-2 хв. занурюйте яблука в рідину, потім виймайте і, не протираючи, давайте обсохнути. Результат - фрукти будуть у найтоншій прозорій плівці, яка не обсипається.

Інший варіант: у розчин на 100 г прополісу і 500мл 96% спирту опускати на кілька секунд яблука, висушувати їх і відправляти на укладання.

Обережно! Перед вживанням оброблені яблука треба ретельно вимити.

Щоб зберегти картоплю

Розвішайте там, де зберігається картопля, пучки м’яти перцевої. Пахощі м’яти згубно діють на хвороботворні мікроби і грибки, якими може бути уражена картопля при зберіганні.

Листя горобини уберігає картоплю від псування. На 100 кг картоплі знадобиться близько 300 г листя горобини. Дрібно посічіть листя і пересипте ним картоплю. І ще одне - зберігайте моркву і капусту подалі від картоплі.

08.09.2011За матеріалами Інтернет-видань



Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2011p. 
На головну сторінку