Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №518 від 15.09.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Пропозиція

Інватуризм на Рівненщині

Рівненська обласна профспілкова організація Всеукраїнської профспілки працездатних інвалідів та обласна благодійна організація “Обличчям до істини” хочуть започаткувати проект інвалідного туризму. Йдеться про проведення для інвалідів різних нозологій екскурсій містом та мальовничими місцями Рівненщини.

Відмінність інватуризму полягає в тому, що здорова людина може сприймати об’єкт споглядання таким, як він є, за допомогою слуху, зору. Інвалід бачить навколишній світ за допомогою іншої людини, тобто для незрячих - це опис словесний. За допомогою мистецтва слова незряча людина бачить те, що зазвичай сприймається зором: форми, висоту, колір, матеріал, образи, розташування. Необхідно зробити історичний опис так, щоб незряча людина могла уявити події минулого. Для людей позбавлених слуху не обійтися без сурдоперекладу; з порушенням опорно-рухового апарату - необхідно надати можливість для максимально близького огляду та обстеження об’єкту. Безперечно, для такої акції потрібно залучати супроводжуючих та волонтерів для проведення екскурсій. Жити в місті і не знати його історії, це не зовсім відчувати себе мешканцем цього міста.

У той же час у нас є дуже багато місць та пам’яток культури. Більша частина населення про них майже нічого не знає, окрім того, яка крамниця та кав’ярня поруч розташовані.

Думаю, що дуже швидко за допомогою небайдужих людей від влади та депутатського корпусу, інваліди зможуть вирушити у свою першу подорож пам’ятними місцями міста. Сподіваємося, що наше започаткування знайде своє продовження. Плануємо проведення пішохідних та автобусних екскурсій.

15.09.2011Голова РОПОВППІ Тетяна ВОЙТОВИЧ



Рівне-Ракурс №10 від 15.09.2011p. 
На головну сторінку