Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №234 від 06.04.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Традиції

Наближається чаклунська ніч...

Нiч на перше травня вiдома як Вальпургiєва, або просто - чаклунська. Залишилося до неї всього три тижні, і на Лисій горі в Києві пройде традиційний шабаш. Втім, його не порівняти зі збіговиськом відьом, яке відбудеться у цю ніч на горі Броккен, що у Німеччині, про яку згадував ще Гете у славнозвісному “Фаусті”.

Щороку останнього дня квiтня її спокiй порушують десятки тисяч людей, щоб влаштувати шабаш. Ще за часiв середньовіччя вiдьми та чарiвники збиралися на верхiвцi Броккена, аби погуляти з чортом на “повну програму”. Адже така можливість випадає нечасто - лише на Вальпургію та свято Хелловін, який, нагадаємо, відзначається щороку 31 жовтня.

Варто знати, що протягом кiлькох десятилiть минулого столiття “нечисту силу” позбавляли можливостi бешкетувати у Вальпургiєву нiч на горі Броккен. За часiв двох Нiмеччин тут була прикордонна зона, яку охороняли вiйськовi. Вхiд було заборонено. Відьмам - теж. Та тепер усе змiнилося. На шпальтах німецьких мiсцевих газет можна побачити десятки оголошень про рiзноманiтнi тусовки для “нечистої”. І на горі Броккен теж!

А чи поширена західна чаклунська традиція у Рівному? Ні. Втім, ходять чутки, що молодь інколи влаштовує так звані шабаші на Відьомській горі, що неподалік Новомильська, у Тараканівському форті, в лісі чи просто на цвинтарі! Отож, з прийдешнім вас чаклунським святом!

06.04.2006За матеріалами преси



Рівне-Ракурс №10 від 06.04.2006p. 
На головну сторінку