Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №522 від 13.10.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#НС

Сарни - тотальна евакуація

Сарни - тотальна евакуація

Ми часто отримуємо від МНСників інформацію про знайдені “скарби” часів війни. Однак ситуації, коли б через одну бомбу евакуювали півміста ще не траплялося. Донедавна…

Починаючи з 7 жовтня мешканці міста Сарни стоять “на вухах”. Звичайна знахідка, яка роками ховалася у землі, виявилася настільки небезпечною, що будь-якої хвилини могла перетворити територію радіусом 1200 метрів у суцільний котлован.

Даті 12 жовтня 2011 року тішаться хіба що учні сарненських шкіл, для яких цей день став незапланованим вихідним. У центрі міста на один день призупинили навчання в чотирьох середніх школах і двох дошкільних установах, а також евакуювали місцевих у радіусі двох кілометрів. І все тому, що знайдену бомбу підривали прямо на місці. А було все так.

7 жовтня житель Сарн копав льох на своїй присадибній ділянці, коли знайшов щось схоже на снаряд. Сам цікавитися не став, і відразу викликав МНСників. Місце знахідки відразу взяли під охорону, а згодом дали висновок - це ніщо інше, як авіаційна бомба SD-250 німецького виробництва часів Другої Світової війни. Того дня більшість людей вже побоювалися заходити у цей район.

Авіабомба оснащена двома діючими детонаторами, пошкодженими корозією. Однак визначити тип підривників піротехніки не змогли. Але відомо, що радіус дії цієї бомби становить 1200 м (а це дитячий садочок, ліцей, гуртожиток і залізниця), а саме вона була знайдена в150 м від вузлової залізничної станції Сарни і в 100 м від будівлі райдержадміністрації. Бомба настільки пошкоджена, що вивезти її на полігон для підривання рятувальники не змогли - надто ризиковано, тож попередньо вирішили діяти на місці. А зробити це у центрі міста не так вже і просто.

Напередодні районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалила рішення - вирити десятиметровий котлован і там знахідку підірвати. Відтак, за допомогою екскаватора вирили траншеї для створення захисної подушки методом камуфлету, привели в готовність сили швидкого реагування, створили резерви медикаментів і додаткові ліжко-місця, обмежили рух поїздів та транспорту.

О 16:35 годині 12 жовтня надзвичайно складна операція зі знешкодження 250-кілограмової авіаційної бомби була успішно завершена. Контролював ситуацію безпосередньо міністр МНС Віктор Балога.

Внаслідок вибуху жоден з учасників операції не постраждав, навколишні будівлі та комунікації руйнувань не зазнали. На місці підриву утворилася воронка глибиною 2,5 та діаметром 10 метрів.

Загалом, участь в операції брали керівники місцевих органів влади, комунальні та аварійні служби району, 15 співробітників МНС та 14 правоохоронців.

13.10.2011



Рівне-Ракурс №10 від 13.10.2011p. 
На головну сторінку