Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №522 від 13.10.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Думки вголос

Опозиціє, ти де?

Після низки невдалих реформ рейтинг чинної влади став стрімко падати. Про це свідчать, зокрема, масові акції протесту - податковий майдан, штурм Верховної Ради афганцями та чорнобильцями. Щораз більше українців асоціюють себе із опозицією. Однак, на яку політичну силу покластися зневіреному народові?

Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, проведеними групою “Рейтинг” з 17 по 27 вересня, до наступного складу парламенту (за умови збереження 3-відсоткового бар’єру) ввійдуть лише п’ять політичних сил: ПР, “Батьківщина”, “Фронт Змін”, КПУ, “УДАР” і “Свобода”.

За іншими соціологічними даними (Центр Разумкова), кількість прихильників “Свободи” перестала зростати: протягом року ця політична сила навіть втратила 0,1%. Серед опозиційних сил найкращу динаміку має “Фронт Змін” - 1,8%. Таке зростання рейтингу партії Арсенія Яценюка, вочевидь, пояснюється не лише переходом до його лав багатьох опозиційних політиків, а й неабиякою активністю самого лідера “Фронту Змін”.

Арсеній Яценюк протягом короткого часу став автором кількох гучних ініціатив. Так, “Фронт Змін” розпочав процедуру ініціювання референдуму про недовіру одеському міському голові Олексію Костусєву. Дивно, що на такий крок досі не наважилася жодна з політичних партій, які люблять заявляти про свою опозиційність.

Триває суд за позовом Арсенія Яценюка щодо скасування постанови Національного банку про обов’язковість здійснення валютообмінних операції лише за пред’явлення паспорту. На боці позивача в справу вступає дедалі більше громадян. Цей судовий процес обіцяє бути гучним.

Вищий адміністративний суд України почав слухання за позовом лідера партії “Фронт Змін” про визнання протиправними дій Верховної Ради під час повторного розгляду закону щодо пенсійної реформи. Здається, юрист Арсеній Яценюк оголосив справжню юридичну війну владі за права громадян.

Не дрімають і регіональні осередки “Фронту Змін”. Це помічають і інші політсили, а тому поспішають перейти до перспективної партії. Так, зокрема, зробило керівництво Тернопільського обласного та міського осередків партії “За Україну!”.

Водночас ПР намагається цілком поглинути кишенькові партії-сателіти. Всупереч назві, немає більше “Сильної України”. Таку саму долю обрала Народна партія В.Литвина. Влучну оцінку цьому процесу дав якраз Арсеній Яценюк. “Це не об’єднання, а спроба безпосередньо президента України Віктора Януковича і його оточення створити однопартійну систему в країні”, - сказав він.

Лідер “Фронту Змін” радить українським провладним партіям не сприймати Росію як взірець для об’єднання.

Парадоксально, але Арсеній Яценюк наполягає на участі в майбутніх парламентських виборах опозиційних політиків, котрі нині перебувають під судом - Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Напевне, Арсеній Петрович впевнений у власних силах, а тому не боїться конкуренції на демократичному електоральному полі.

Лідер “Фронту Змін” переконаний, що з політичними опонентами слід “боротися тільки в стінах парламенту і на виборах”. В іншому разі, за словами Арсенія Яценюка, Україна так і залишиться державою з невизначеним курсом, де лише говоритимуть про європейську інтеграцію.

Як відомо, скільки не говори “цукор”, від того в роті солодко не стане. Здається, навчений гірким досвідом народ більше не повинен оступитися. Наступні вибори до Верховної Ради України мають відбутися в жовтні наступного року. Приглядатися до політиків слід починати вже зараз.

13.10.2011



Рівне-Ракурс №10 від 13.10.2011p. 
На головну сторінку