Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №523 від 20.10.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Шановні краяни - споживачі природного газу!

З початку 2011 року в Україні вже сталося 65 нещасних випадків при користуванні газом в побуті, постраждала 141 особа, з них 54 - загинуло, в тому числі 52 - від отруєння чадним газом.

Аналіз матеріалів розслідування аварій, які сталися під час використання газу в побуті, показав, що головними причинами були:

• самовільне втручання абонентів у систему газопостачання, конструкцію газових приладів, систему димовідведення та вентиляції;

• порушення абонентами умов безпечної експлуатації газових приладів;

• несправність та невідповідність вимогам нормативних актів систем димовідведення та вентиляції.

Розпочався опалювальний сезон, тому нагадуємо всім абонентам, споживачам природного газу про необхідність обов’язкової перевірки та прочистки димових та вентиляційних каналів і надання відповідних актів у ПАТ “Рівнегаз”, адже однією зі складових безпечного користування газом у побуті є саме надійність приточно-витяжної вентиляції та справність димових каналів.

Пам’ятайте, що перш ніж увімкнути в роботу газові прилади, обов’язково перевірте тягу у димовому та вентиляційному каналах. Тягу в димарі визначають піднесенням сірника під тягопереривач колонки чи котла, в опалювальній печі - смужкою паперу, підносячи її до запального віконця в дверцятах пальника, а тягу у вентиляційному каналі - підносячи аркуш паперу до вентиляційної решітки. При наявності тяги папір притягуватиметься, полум’я сірника буде втягуватись під тягопереривач.

Не забувайте, що при відсутності тяги користуватися газовими приладами категорично забороняється, бо це може призвести до отруєння продуктами згорання.

Споживачам природного газу, які проживають у багатоповерхових житлових будинках, у випадку виявлення відсутності тяги, необхідно звернутися до балансоутримувачів житла (ЖКП, відомство, товариство співвласників, будинковий кооператив) для приведення димових та вентиляційних каналів в належний технічний стан, так як згідно з п.4.5.23. “Правил безпеки систем газопостачання України”, контроль за проведенням перевірок стану димових та вентиляційних каналів з метою визначення їх придатності для подальшої експлуатації покладається на житлово-експлуатаційні організації, незалежно від їх відомчої належності і керівників (власників) громадських будинків.

Громадяни, котрі мешкають в будинках, що належать їм на правах особистої власності, і які отримали інструктаж і пам’ятку в спеціалізованій організації, яка експлуатує канали, перевірку та прочищення димових та вентиляційних каналів повинні провести власними силами.

Періодичній перевірці і прочищенню підлягають димові та вентиляційні канали не рідше 1-го разу на рік (перед опалювальним сезоном).

Під час опалювального сезону постійно слідкуйте за оголовками димарів, і вживайте заходів, щодо запобігання їх обмерзанню і закупорці. У зимовий період огляд оголовків і димоходів повинен проводитись не рідше 1-го разу на місяць.

При користуванні газовими приладами категорично забороняється:

• самовільно проводити ремонт чи заміну газового обладнання;

• використовувати газові і плити для опалення приміщень;

• втручатись у цілісність систем газопостачання;

• користуватися газовими приладами при зачинених кватирках і решітках вентканалів;

• користуватися газовою колонкою, коли пальник горить при відсутності напору холодної або водорозбору гарячої води;

• встановлювати та користуватися електричними витяжками, зонтами в кухнях, де встановлені газові прилади з відводом продуктів згоряння в димохід (котли, колонки);

• користуватися печами, які мають тріщини.

Слід проявляти обережність при користуванні опалювальними печами. Після 2-3-х годин роботи печі необхідно зробити перерву на 1-2 години для її охолодження. Залишати працюючу піч на ніч категорично забороняється!

Одночасно хочемо нагадати, що всі роботи з заміни та ремонту газового обладнання, пов’язані з втручанням у систему газопостачання, повинні виконувати тільки спеціалізовані підрозділи газових господарств. Адже виконання робіт сторонніми організаціями та фізичними особами ставить під загрозу не тільки Ваше життя, але й життя людей, які Вас оточують.

Громадяни! При виявленні запаху газу просимо Вас терміново припинити користування газовими приладами, закрити газові крани, не вмикати і не вимикати електроприлади, не користуватися відкритим вогнем, організувати інтенсивне провітрювання приміщення, в якому виявлено запах газу, і викликати аварійну службу за телефоном 104.

Пам’ятайте, що всі аварійні виклики виконуються газовим господарством цілодобово і безкоштовно.

Шановні абоненти! Дотримання елементарних правил та “Інструкції з безпечного користування побутовими газовими приладами і апаратами”, яка наведена в кожній абонентній книжці - є запорука безпечного використання газу в побуті.

Пам’ятайте, що тільки своєчасна оплата за газ може бути гарантом стабільного та безперебійного постачання голубого палива.

20.10.2011ПАТ “Рівнегаз”



Рівне-Ракурс №10 від 20.10.2011p. 
На головну сторінку