Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №199 від 04.08.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Життя, як воно є

Народила мати сина

Народила мати сина

хоч сама іще дитина

Час від часу преса дивує новими “рекордами”: в Харкові народила 12-річна, в Києві - 11- річна... Рівне в цьому плані - не виняток. Школярки “залітають” досить часто. Нещодавно батьки привезли в лікарню свою 16-річну доньку, в якої, на їх думку, стався приступ апендициту. Поки вони чекали вердикту лікарів, дівчина... народила абсолютно здорове немовля. Шок був тоді у всіх: і в лікарів, і в мами з татом. Але від новонародженого внука вони не відмовилися: своя ж кровиночка!..

Але буває й інакше. Ось і нещодавно в мікрорайоні Північний м.Рівного знайшли новонароджену дитину. Перехожі випадково почули дитячий плач. На дні контейнера для сміття у поліетиленовому пакеті лежало немовля. Люди відразу викликали міліцію і швидку допомогу, яка завезла малюка в міську дитячу лікарню. Як виявилося пізніше, стан здоров’я дитини був наближений до середньої важкості. Із перших хвилин життя ні в чому невинна маленька людина вже стала не потрібною навіть рідній мамі. Згодом маля було переведене в Будинок дитини.

За словами завідуючої гінекологічним відділенням пологового будинку №2 Ніли КОЗЯР, такі випадки в нашому місті непоодинокі. Горе-матері, як зауважила Ніла Андріївна, не стоять на обліку в жіночій консультації, уникають медичних обстежень, приховують вагітність і будь-якою ціною намагаються позбавитися майбутньої дитини.

- Так було й нещодавно, - розповідає Ніла Козяр. – До нас привезли 16-річну дівчину, яка приховувала вагітність. Пацієнтка відразу ж народила, до того ж, дитина була абсолютно здорова. Звичайно, і лікарі, і батьки юної породіллі були шоковані. Однак, цього разу молода мама від немовляти не відмовилася. батьки ії підтримали.

Зараз у Рівненському пологовому будинку №2 щодоби на світ з’являється 4-5 немовлят. А щомісяця народжується кілька двієнь. На обліку тут перебувають 450 майбутніх мам. Порівняно з відповідним періодом минулого року, їх кількість майже не змінилася. Втім, за словами лікарів, приблизно через рік в Україні розпочнеться бебі-бум.

Чи не найпершим свідком сліз радості на очах майбутніх мам і тат стає лікар ультразвукової діагностики.

- Ми намагаємося переконати пацієнтів у тому, що до плоду необхідно ставитися, як до дитини, адже, ще перебуваючи в лоні матері, малеча потребує тепла й ніжності. Тому настрій батьків, особливо мами, відображається на психо-емоційному стані їхньої дитини, - розповідає акушер-гінеколог, лікар УЗД гінекологічного відділення Рівненського пологового будинку №2 Дмитро ХІВРИЧ. – Чимало майбутніх батьків це розуміють, тому приходять на обстеження з відеокамерами, фотоапаратами, щоб зафіксувати рухи своєї крихітки, а потім, коли вона виросте, розповісти про те, як вони її чекали, як прислухалися і придивлялися до кожного її руху.

Для тих, хто планує народити дитину і ретельно до цього готується, переконаний лікар, не так важливо, хто з’явиться у їхній сім’ї: хлопчик чи дівчинка. Хоча, як зауважив Дмитро Олександрович, бувають випадки, коли родичі трохи розчаровуються. Наприклад, в одній сім’ї дуже чекали дівчинку, а народився хлопчик. Тоді старша сестра новонародженого настільки була розчарована, що відмовилася з ним бавитись. А ті, кому природа щедро дарує двійні і трійні, спочатку розгублюються, але потім усвідомлюють неповторність батьківського щастя.

Але, порівняно з тими казусами, які траплялися в лікарській практиці Дмитра Хіврича, це дрібниці. Не так давно, наприклад, за результатами обстеження, довелося констатувати, що у лоні вагітної жінки, яка збиралася народити двійню, один плід розвивається нормально, а інший… мертвий. На запитання, чи не шкодить це здоровому двійнятку, лікар відповів, що, незважаючи на аномалію статевих органів (у вагітної дві матки), немовля народиться здоровим.

- Виявити це відхилення не дуже просто, - говорить акушер-гінеколог, тому що, як правило, під час обстеження виникає підозра щодо фіброміоми матки. Однак, це не найстрашніше в житті жінки. Є патології набагато серйозніші, які також не завжди можна виявити. Буває, що вагітність триває, а плоду… немає. Така “вагітність” небезпечна для жінки, в першу чергу, тим, що в майбутньому в неї може з’явитися злоякісна пухлина. Якщо її вчасно перервати, пізніше така пацієнтка ще зможе народити повноцінну, здорову дитину. Це можна пояснити хіба що генетичними причинами.

- Переважна більшість моїх пацієнтів виходять після обстеження з радісними усмішками. Ще б пак, за допомогою УЗД вони мають можливість поспілкуватися з майбутньою дитиною. Багато хто з них стверджує, що немовля навіть “передає їм привіт, махаючи ручкою”, - каже лікар. – Однак, доволі часто доводиться розділяти не лише радість. При невтішних результатах обстеження необхідно, в першу чергу, заспокоїти людину, а вже потім допомогти. Тож хотілося б застерегти, насамперед, жінок, які легковажно ставляться не тільки до свого власного здоров’я, а й не усвідомлюють відповідальності перед малюком, який через їхню необачність приречений на вроджені вади. Щоб уникнути цього, необхідно вчасно проходити обстеження – до 12-ти, до 16-17-ти, а також до 21-22-х тижнів вагітності. Крім того, обминути невиліковну недугу допоможе здоровий спосіб життя обох батьків.

04.08.2005Наталя ЛЕВЧУН



Рівне-Ракурс №10 від 04.08.2005p. 
На головну сторінку