Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №203 від 01.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Не просто мода

Я не можу без пірсингу!..

Я не можу без пірсингу!..

Кореспондент “РР” провела дослідження… на собі

Все почалося з того, що я вирішила додати собі дірочок у вусі. Традиційні “кульчики” – це ж так нецікаво! Отож, вирахувавши, коли вдома нікого не буде, я взяла звичайну голку для шиття, протерла її спиртом і… Екзекуція, на щастя, пройшла без втрати свідомості. А коли я вставила в дірки, - на додачу до своїх “дитячих” сережок, ще одну пару, вийшло пречудово! І хоча мама, дізнавшись про мій вчинок, жахнулася, я аніскілечки не жалкувала про те, що зробила.

Більше того! Через півроку, визначившись, що у салоні з мене здеруть за цю послугу багато грошей, я знову вирішила зекономити – самотужки проколола собі хрящика ще у двох місцях і додала ще дві дірки на мочці. Всього – сім! А коли хтось запитує, чи не боляче було, – я впевнено відповідаю: “Зовсім ні.” А головне, моє вушко страшенно подобається мені і всім навколо (див. фото)!.. Цікаво, що я не одна така: більшість моїх подруг (і друзів!) цього літа також всерйоз захопилися пірсингом.

Розмовляю з Андрієм (17 років), який теж недавно проколов собі вухо.

- Що для тебе означає пірсинг? Мода, чи, можливо, щось більше?

- Взагалі-то, на це питання важко відповісти. Тому я скажу, що пірсинг означає для більшості. Людям властива послідовність за іншими. Я вважаю, що люди, які не мають яскраво вираженої особистості, живуть наслідуванням і шукають способу потрапити в нове русло. Такі люди з найрізноманітніших причин прагнуть конформізуватися з чимось, у даному випадку, - з пірсингом. Коли я сказав своєму батькові, що хочу пробити ліве вухо, я розраховував на шквал криків. Натомість, я почув цікаву історію. Виявляється, у давніх козаків був звичай, – старший син повинен був носити у лівому вусі сережку. От батько мені і сказав: “Ти ж старший син, звичайно, тобі потрібна сережка”.

А в Сергія (39 років) у лівому вусі аж 2 сережки. Для чого?

- Пірсинг я зробив не сам і не за своїм бажанням. Раніше я жив у Ростові-на-Дону (Росія). А там існує цікавий звичай: при народженні у сім’ї дитини молодому татусеві проколюють ліве вухо. Отож, у мене, як ви зрозуміли, двоє дітей.

А ось інший приклад: Агата (15 років) має проколоті ніс, язик та ще по “парі” дірок у обох вухах (див.фото).

- Агато, скажи, навіщо ти це робиш?

- Колись я побачила твої сережки, мені це дуже сподобалось, і я вирішила й собі зробити таку красу. А далі, мене почало затягувати… Я відчула, що не можу без пірсингу. Тепер у мене сережка в носі і в язику. Я це роблю не для того, щоб мене вважали “крутою”, а щоб довести самій собі, що я можу це зробити, адже всі дірки я проколюю собі сама. Мене тільки стримує, що пірсинг залишає на тілі досить негарні шрами, а псувати своє тіло я не хочу. Хоча… цілком можливо, я скоро зроблю собі пірсинг ще де-небудь.

Близько п’яти тисяч років тому в Єгипті жінки проколювали собі пупки. Це вважалося не просто крутим, а дуже крутим - робити це могли тільки родички фараонів і жриця. У Древньому Римі був проколотий перший сосок. І це були чоловічі груди, тому що ця прикраса вважалася ознакою мужності і відваги. А настільки популярний метал у носі прийшов до нас з Індії, де пропірсингований ніс - ознака заміжнього статусу жінки.

Пірсинг вух - найбільш ліберальний прояв. У американських індіанців вуха кололи чоловікам, причому, проколи робилися як у мочках, так і в хрящах. У представників европеїдної раси це в основному характерно для жіночої половини. Хоча в царській Росії сережку у вухо вставляли матросу, що вперше перетнув екватор.

У Британії в 70-х роках ХХ століття форма сережки пройшла всі стадії, які тільки можна уявити, але перевага усе-таки віддавалася англійській шпильці. Репери 80-х років популяризували серед чоловіків проколювання обох вух.

А що про пірсинг

говорять професіонали?

Власник салону татуажу і пірсингу Володимир розповідає:

- Пірсинг - це прокол, так називається сама процедура. Сережка, прикраса - те, що вдягається після проколу. Є узвичаєний, міжнародний стандарт. Виріб повинен бути визначеного розміру (довжина, товщина) для кожного місця проколу (пупок, брова і т.д.) Прокол може бути хворобливим, якщо він зроблений непрофесійно. Професіонал проводить процедуру за 1 секунду, і біль є схожим на той, який відчувають при аналізі крові.

- В якому випадку клієнту може бути відмовлено у проколі?

- Якщо відомо, що цей потенційний клієнт знаходиться на лікуванні або має алергічні реакції на деякі метали; якщо людина страждає від хвороб, при яких не можна гарантувати загоєння (наприклад, цукровий діабет); людина знаходиться під впливом наркотиків або алкоголю; людина бажає зробити пірсинг у тій частині тіла, яка для цього не підходить (фізіологічно).

До речі:

Метал, із якого виготовлена прикраса, також повинен відповідати визначеним нормам. Це медична сталь, титан, ніобій, 18-каратне золото (750 проба), платина. Золото і срібло є декоративними металами і для кращого відновлення відразу після проколу рекомендується вставляти медичну сталь або титан, тому що ці метали не дають ніяких алергічних реакцій.

Інструменти - голки, рукавички, серветки (обов’язково стерильні й одноразові) і пристосування для процедури обов’язково стерилізуються. Для цього в різних косметичних салонах використовуються різні засоби стерилізації: в ультрафіолетовому стерилізаторі; голка, рукавички, серветки використовуються одноразові й у стерильному упаковуванні; сережка (прикраса) і інші пристосування для цієї процедури проходять всі етапи стерилізації. Стерилізація не має бути кип’ятінням або протиранням спиртом - ці методи не вбивають віруси СНІДу, гепатиту, а також інших збудників небезпечних захворювань. Після того, як процедура проведена, потрібно навчитися доглядати за місцем проколу - в плині періоду загоювання необхідно буде 2 рази в день по 2-3 хвилини проводити гігієнічне очищення сережки й уникати таких занять, як спортивні змагання, сауна, пінисті ванни і т.п.

Деякі люди помилково думають, що відразу після процедури пірсингу вони можуть витягти сережку, і потім повторно без особливих проблем поставити її. Прикраса повинна бути в тілі безупинно протягом перших 5-6 місяців.

У салонах найчастіше не використовується знеболююче, тому що його введення було б більш болісним, чим фактичний прокол.

Протягом 24-х годин до і після процедури пірсингу забороняється вживати алкоголь.

01.09.2005



Рівне-Ракурс №10 від 01.09.2005p. 
На головну сторінку