Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №531 від 15.12.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс житейський

У 2012 році світ перейде на новий календар?

У 2012 році світ перейде на новий календар?

з ініціативою зміни нинішнього Григоріанського календаря на новий, виступила впливова Всесвітня асоціація календарів. Глава асоціації Уейн Річардсон не виключив, що з 2012 року світ перейде на новий календар, відмовившись від нинішнього, введеного 1582 року Папою Римським Григорієм ХIII.

В існуючому календарі 365 днів, однак, високосний рік має 366 днів. Інший його недолік полягає в тому, що квартали мають різну кількість днів і тим самим ускладнюють економічну діяльність.

Асоціація пропонує новий вид числення. Її проект, що отримав назву “Y2K”, заснований на варіанті всесвітнього календаря, який ледве не був затверджений ООН у 50-х роках минулого століття.

Пропонований календар містить 365 днів, проте в одному році, який починається з неділі, має один додатковий день - другу суботу. Найближчий рік, що починається з неділі - 2012. Річардсон заявив, що асоціація зробить все необхідне для того, щоб новий календар був введений усіма країнами світу до цієї дати.

Одночасно з’явився і альтернативний проект - календар “Симетрія-454”. Його розробив відомий фахівець і професор канадського університету з міста Торонто Айвер Бромберг.

Ідея симетричного календаря полягає в тому, що кожен новий місяць починається з понеділка. Однак платою за це є збільшення кількості днів - до 35 для чотирьох місяців: лютого, травня, серпня та листопада. При цьому кількість днів для всіх інших місяців скорочується до 28.

Варто зазначити, що ідея введення симетричного календаря має один великий мінус. У результаті зменшення кількості днів до 28, багато людей просто втратять свій день народження.

Зараз ці календарі проходять експертизу фахівців, які спрямують свої висновки в ООН. Остання володіє необхідними повноваженнями для відмови від нинішнього Григоріанського календаря і введення нового.

Наразі розглядаються два варіанти зміни Григоріанського календаря.

1-й варіант

Якщо новий календар, так званий “Y2K”, пройде експертизу ООН і буде затверджений, у кожному календарному кварталі стане по 91 дню. Щоб зрівняти кількість днів у кварталах, розробники нового календаря пропонують змінити кількість днів у деяких місцях. Зокрема, за новим календарем у лютому буде 30 днів. При цьому кожен новий рік буде починатися обов’язково з неділі. А 31 грудня перетвориться на так званий День миру (Worldsday), не має конкретного числа і дня тижня. Ну а у високосні роки ще один Worldsday з’явиться влітку - після 30 червня буде йти ще один W-день.

А ось тим, хто народився 31 числа в березні, травні, серпні та грудні не пощастить - їх днів народжень у календарі просто не буде.

2-й варіант

Професор канадського університету з міста Торонто Айвер Бромберг розробив систему літочислення під назвою “Симетрія-454”. У його календарі кожен новий місяць починатиметься з понеділка, а в лютому, травні, серпні та листопаді кількість днів збільшиться до 35. При цьому всі інші місяці вчений хоче скоротити до 28 днів. Тобто для простоти кожен місяць повинен мати рівне число тижнів - 4 або 5.

Найбільш неприємним моментом у цьому календарі є те, що у багатьох людей просто зникне день народження - з нових календарів у січні, березні, квітні, червні, липні, вересні, жовтні та грудні зітруться 29, 30, 31 числа.

1. Кожен рік буде починатися з неділі.

2. У лютому буде 30 днів.

3. У березні зникне 31 число.

4. У квітні з’явиться 31-й день.

5. У травні зникне 31 число.

6. У високосний рік у червні з’явиться День миру (Worldsday) - без конкретного числа і дня тижня.

7. Зникне 31 серпня.

8. Щороку колишнє 31 грудня буде змінюватися Днем світу (без конкретного числа і дня тижня).

15.12.2011



Рівне-Ракурс №10 від 15.12.2011p. 
На головну сторінку