Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №532 від 23.12.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Точка зору

Законопроект про внутрішню торгівлю - новий удар влади по підприємцях

“Протести підприємців проти урядового законопроекту про внутрішню торгівлю є абсолютно виправданими, оскільки цей акт створює серйозні бюрократичні перешкоди для розвитку малого і середнього бізнесу. Фактично, влада планує узаконити норми, проти яких підприємці виступали на Податковому майдані, зокрема, зростання кількості перевірок та розширення повноважень контролюючих органів”, - заявив народний депутат Віктор Матчук.

Він звертає увагу, що урядовий законопроект передбачає запровадження жорстких умов взаєморозрахунків між суб’єктами господарювання, додаткову звітність, обмеження щодо площ торговельних об’єктів, пряме регулювання цін на соціально значущі товари, зобов’язує Інтернет-магазини мати офісне приміщення.

“Попри задекларовану владою мету - дерегуляцію економіки, цей законопроект, навпаки, пропонує керувати внутрішньою торгівлею в “ручному режимі”, - обурюється Матчук.

Для цього центральний орган виконавчої влади у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів отримує широкі повноваження, зокрема, щодо проведення перевірок суб’єктів господарювання та накладення штрафів у разі виявлених порушень. Таким чином законопроект запроваджує величезне поле для корупції та створення чергової “годівниці” для чиновників.

“Законопроект просто нездатний виконати задекларовані цілі розвитку внутрішньої торгівлі на засадах конкуренції та поліпшення бізнес-клімату в Україні, а навпаки, призведе до його погіршення”, - переконаний Матчук.

Окрім того, обмеження на законодавчому рівні термінів розрахунку за певні категорії товарів може призвести до зникнення з полиць магазинів соціально значущих товарів, за регулювання яких взялася держава. Виробники будуть просто не зацікавлені їх виробляти через державне регулювання цін, що робить їх виробництво нерентабельним, а торговельні мережі відмовлятимуться їх реалізовувати через скорочення термінів розрахунку за них.

“Законопроект №9443 “Про внутрішню торгівлю” потребує суттєвого доопрацювання, але не у закритих урядових кабінетах, а за участю підприємницької громадськості”, - наголосив депутат.

23.12.2011



Рівне-Ракурс №10 від 23.12.2011p. 
На головну сторінку