Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №535 від 13.01.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Різдво

“Дідух до хати - біда з хати!”

“Дідух до хати - біда з хати!”

На Святвечір відбулася урочиста церемонія винесення та встановлення Дідуха на головному майдані нашого міста. Це дійство дає старт VII фестивалю пісенно-музичного мистецтва “Різдвяні піснеспіви”.

Ця традиція була започаткована у Рівному торік у переддень Різдва. Власне, безпосередньо в день, коли приходить Святвечір. Цьогоріч дійство відбулося вже вдруге - а отже всі рівняни стали свідками народження традиції, що, сподіваємось, стане ще однією візитівкою міста. Адже встановлення Дідуха - це символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку в домі. Традиція ставити в оселі на покуті Дідуха походить ще з дуже давніх часів. Святковий сніп перебував у хаті протягом тижня. Його присутність привносила в родину різдвяний настрій, затишок і святковість.

У народі казали “Дідух до хати - біда з хати”. У наш час мало хто точно дотримується традицій. Проте приємно, що щороку дедалі більше українців відновлюють традицію ставити на Різдво у своїх оселях Дідуха. Дідух, сіно, різдвяні традиції мають позитивний заряд енергії, дають нам відчуття таємничості і свята. Вже багаторічною традицією є винесення Дідуха на різдвяні свята у Львові. Так само солом’яні обереги встановлюють на центральних площах у Києві, на Івано-Франківщині, Тернопільщині, а віднедавна до цієї низки міст долучилося й Рівне.

Почесне право встановити символ різдвяних свят було надано голові виконавчого комітету Рівненської міськради Володимиру Євгеновичу Хомку. На правах господаря міста, він з представниками міської громади особисто виніс і встановив Дідуха. Після чого голова привітав рівнян та всіх присутніх на майдані з Новим роком та прийдешніми різдвяними святами.

Продовжуючи багаторічну різдвяну традицію у Рівному стартував фестиваль “Різдвяні піснеспіви”. Урочисте відкриття відбулося 8 січня у Свято-Покровському соборі. Згодом на майдані Незалежності відбувся святковий концерт учасників фесту. Першими вітали рівнян народний аматорський хор “Горинь” Рівненського міського Палацу культури. Це колектив, що є постійним учасником всіх визначних заходів у місті. Дарували рівнянам своє мистецтво також ансамбль “Мальви”, гурт “Барвінок” та колективи міського Будинку культури.

13.01.2012Ярослава ЗЯТИК



Рівне-Ракурс №10 від 13.01.2012p. 
На головну сторінку