Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №535 від 13.01.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

Бюджет 2012: на кладовище вистачило

Бюджет 2012: на кладовище вистачило

Cперечалися, дискутували, вносили поправки, та все ж прийняли. На третьому засіданні дванадцятої сесії депутати таки проголосували за головний кошторис міста, за яким Рівне житиме увесь 2012 рік. Однак, зважаючи на цифри, правильніше було б сказати - не житиме, а виживатиме.

756 мільйонів гривень - саме така сума має надійти у скарбницю Рівного за наступний рік. Та чи отримає її місто насправді, стане відомо лише наприкінці року.

Загалом недофінансування через делеговані повноваження нинішнього бюджету складає 35 мільйонів гривень, “делеговані повноваження - повноваження органів виконавчої влади, надані органам місцевого самоврядування законом. Також окремі повноваження, пов’язані із залученням органів місцевого самоврядування до реалізації загальнодержавних програм соціально-економічного розвитку. Наприклад, гроші від делегованих повноважень використовуються на утримання шкіл, лікарень, видачу квартир афганцям і таке інше”.

Де влада має взяти ці кошти, щоб погасити дотації, залишається невідомим. Наразі зрозуміло лише одне, що найбільш проблемними, як і щороку, залишаються усі без виключення комунальні установи і комуналка в цілому. Цьогоріч управлінню житлово-комунального господарства Рівного виділили лише 61 мільйон гривень, хоча планували отримати хоча б 80 мільйонів. Економити кошти планують на прибиранні, але яким чином, поки що незрозуміло.

Сам же мер Рівного Володимир Хомко назвав нинішній бюджет складним:

- Для того, щоб бюджет міста задовольнив всіх, його потрібно збільшити щонайменше у десять разів. Місто повинно б мати делеговані повноваження. Ми їх звісно отримали, та лише повноваження, а не кошти. Таким чином торік з місцевого бюджету перекривали 27 мільйонів делегованих повноважень, а цього року 35 мільйонів. Тому як не крути, а нам доведеться віддавати свої гроші. Бюджет нинішнього року найбільш напружений. Але я б хотів зазначити, що перед тим, хто критикує, завдання стоїть - покритикувати, а моя основна ціль, щоб громадяни, які проживають у Рівному, не відчули проблем, що виникають у мене і моїх колег.

Також очільник міста зазначив, що він безумовно сподівається на заяву Президента, що Державний бюджет України на 2012 рік не є адекватним і буде переглянутим.

Найбільш незадоволеною від нинішнього бюджету залишилася опозиція. Зокрема, фракція ВО “Свобода” назвала його “бюджетом мародерів”.

- “Бюджет розкрадання” перетворився у бюджет “розтягування недокраденого”, - заявив керівник фракції ВО “Свобода” Олександр ЛАЩУК. - Важливі видатки йдуть не на соціальну сферу та інші визначні справи для громадян, а на конкретні схеми, щоб багаті чиновники і наближені підприємці ще більше багатіли і дограбовували наше місто.

Не оминула опозиція проблем пов’язаних з будівництвом. Зазначивши, що з бюджету виділяють на відшкодування боргів за будівництво ЗОШ №14 3 мільйони гривень, одночасно повідомляючи, що квадратний метр будівництва коштував “господарникам” 15 тисяч гривень, в той час, коли вартість квадратного метра елітного приватного будівництва коштує лише 5 тисяч гривень.

Зазначимо, що на останній сесії 2011 року підвів підсумки своєї роботи голова Рівненської ОДА. Василь Берташ, розглядаючи таку ж проблему, зазначив:

- Провівши аналіз, чому такі великі витрати, ми прийшли до висновку, що всі капітальні ремонти, нове будівництво має проходити через управління капітального будівництва. Адже кожен має займатися своєю справою. Зокрема, директор школи чи головний лікар не має відповідати за будівництво і складати кошторис - для цього є компетентні фахівці. І тільки тоді, коли кожен буде займатися своєю справою, не буде ніяких зловживань коштами.

Прозвучало у сесійній залі під час прийняття бюджету і чимало критики від депутатів щодо поділу коштів між управліннями. Найменше грошей цього року отримають такі галузі, як освіта, охорона здоров’я, фізична культура і спорт та підліткові клуби. Зокрема, невдоволеними залишилися освітяни. Адже на капітальні видатки в освіті виділили лише один мільйон гривень. Коли потрібно хоча б три мільйони.

Додаткові кошти при розподілі вільних залишків на освіту пообіцяли додати. Та коли вносили поправку до бюджету, суму не вказали. Чимало запитань виказали і до розподілу грошей на окремі статті витрат.

Спочатку на постійній комісії, а тепер уже і на сесії, депутати знову підняли питання про доцільність зміни паркану вздовж Соборної. Також невдоволення у депутатів викликав пункт, що стосується встановлення брами на кладовищі “Нове” за 600 тисяч гривень.

Не залишилися без уваги народних обранців зоопарк і парк Рівного. На них запланували виділити 850 тисяч. Понад 300 тисяч мають виокремити на спортивні майданчики, 20 мільйонів виділять з Державного бюджету на ремонт і утримання доріг. Мабуть, знову пізньої осені.

Завдяки допомозі області та перегляду Державного бюджету, міська влада сподівається протягом року закрити всі грошові дірки та виконати бюджет на 2012 рік. 374 мільйони гривень місцева влада планує заробити сама.

Хоча бюджет і має багато проблемних питань та дірку в 35 мільйонів гривень, його доопрацьовувати не стали. І врешті-решт за бюджет Рівного на 2012 рік проголосувало 37 народних обранців.

Так виглядає бюджет Рівного на 2012 рік:

Доходи - 756 млн. 980 тис. грн (198 млн. 378 тис. грн - дежсубвенції).

Видатки:

• утримання органів місцевого самоврядування - 29 млн. 372 тис. грн;

• освіта - 232 млн. 638 тис. грн;

• охорона здоров’я - 146 млн. 221 тис. грн;

• соцзахист та соцзабезпечення - 199 млн. 132 тис. грн;

• культура і мистецтво - 25 млн. 773 тис. грн;

• фізична культура і спорт - 8 млн. 814 тис. грн;

• ЖКГ - 24 млн. 100 тис. грн;

• підтримка тижневика “Сім днів” - 560 тис. грн;

• міський транспорт - 12 млн. 153 тис. грн;

• бюджет розвитку - 29 млн. 19 тис. грн;

• інші видатки - більше мільйона гривень.

13.01.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 13.01.2012p. 
На головну сторінку