Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №535 від 13.01.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Святкове інтерв’ю

Вечірнє Рівне стало світлішим

Вечірнє Рівне стало світлішим

Мільйон вогників на головній ялинці плюс 10 тисяч у місті

Від свята Миколая милує око рівнян та гостей чарівними вогнями та іграшками головна ялинка області. Цьогоріч 80-річна зелена красуня горить на майдані Незалежності у Рівному мільйоном вогників світлодіодних лампочок, мерехтливим світлом 30 “падаючих крапель” та сяючих сніжинок з обох боків від напису “2012”. Казкова феєрія світла, створена вмінням рівненських електротехніків, підтримується майже трьома десятками програм. Про освітлення першої ялинки Рівненщини директор КП “Міськ світло” Олександр ЛЕЦКАЛЮК та головний інженер підприємства Віталій ГРИЩУК знають геть усе, але кореспондента “Рівне-Ракурсу” більше цікавив стан зовнішнього освітлення вечірнього міста та перспективи його покращення.

- Олександре Петровичу, де більше лампочок - на ялинці чи в місті?

О.Л. - На ялинці в 100 разів більше, але ті, що в місті, набагато потужніші. Їх загальної кількості та потужності вистачає для освітлення вулиць, парків і скверів Рів ного. Що стосується освітлення територій, власниками яких є ЖКП, ОСББ чи комунальні заклади, то “Міськсвітло” також освітлює ці місця на договірних засадах із власниками прибудинкових територій. Вони укладають із нами угоду на облаштування та обслуговування необхідної кількості світлоточок. Крім того, у святкові дні вмикаємо додаткове ілюмінаційне освітлення.

- А чи достатнє у підприємства матеріально-технічне забезпечення, аби підтримувати належний рівень освітлення вечірнього міста?

О.Л. - Колектив наш невеликий - 47 чоловік, але в його розпоряд женні є вся техніка, необхідна для виконання електромонтажних робіт та обслуговування електромереж - автокрани й автовишки різних типів, зварювальне обладнання. Тож технічних засобів вистачає для забезпечення експлуатації майже 300 кілометрів електромереж та близько 10 тисяч світ лоточок - ртутних, нат рієвих і галогенних світильників. Складне електротехнічне господарство Рів ного об’єднує силові мережі, до яких підключені світлоточки, та системи керування. Кожен світильник має увімкнутись і вимк нутись у визначений час. Зовнішнє освітлення міста працює у двох режимах: вечірньому - до 23.00 та в нічному - після 23.00. Воно регулюється санітарними нормами і правилами розділення вулиць за категоріями. Вночі, коли кількість автомобілів зменшується, працює 60 відсотків світильників.

В.Г. - Управління системою зовнішнього освітлення міста - увімкнення її взагалі та регулювання за режимами - здійснюється через цент ральний пульт керування на Дорошенка, 55-а. Відповідно, сюди ж надходить інформація про стан електромереж зі 132 тран с форматор них підстанцій. На 54 підстанціях встановлені системи управління зов нішнім освітленням через канали GSM. Радіохвилями управляються тільки чотири напрями. Крім того, задіяні кас кадні схеми керування трьома-чотирма і більше підстанціями залежно від району. Кожна трансформаторна підстанція облад нана приладами зонного обліку - в нічний час за пільговим тарифом, у денний - за повним. Оскільки освіт лення працює, в основному, в нічний час, то, звісно, є економія в оплаті використаної електроенергії.

- Що найбільше впливає на якість і безперебійність освітлення міста?

В.Г. - Традиційна проблема для усієї вітчизняної “комуналки” - зношеність електромереж та техніч но застаріле електроосвітлювальне обладнання. Його час міняти на сучасніше, ефективніше і довговічніше, але на це потрібні кошти. Депутатами Рівнеради затверджена “Програма розвитку мереж зовнішнього освітлення міста Рівне на 2009-2015 роки”. Вона включає капітальні ремонти мереж та їх заміну на сучасні. Зокрема, заміну голих проводів на самонесучі ізольовані, що дозволить не тільки вирішити питання техніки безпеки, а й заощадити кошти на обслуговування електромереж та поліп шити їх естетичний вигляд.

- З якими здобутками “Міськсвітло” завершило 2011 рік?

О.Л. - Торік у Рівному ми проклали електромережу та зробили належне вуличне освітлення в житловому масиві Червоні Гори та парку Просвіти в районі ДЮСШ №3, перенесли мережу зовнішнього освітлення під час проведення капітального ремонту вулиці Мельника, облаштували освітлення на підході до ЗОШ №23, а також на території ЗОШ №14 та вулиці Їжакевича, що прилягає до цієї школи, закінчили роботи з освітлення майдану Просвіти навпроти облради та Парку Молоді біля торго вельного комплексу “Злата Плаза”, освітлили пам’ятні знаки при в’їзді в місто зі сторони Луцька та Києва. Крім того, частково звели та відремон тували мережі зовнішнього освітлення в Гощі, селах Бабин та Горбаків Гощанського району і Тайкурах Рівненського району. Наші працівники виконали великий обсяг робіт, є бажання і можливості зробити ще більше - були б кошти.

- Якщо у рівнян є претензії щодо освітлення загальноміських територій, куди їм звертатись?

В.Г. - Мешканці можуть звертатись безпосередньо до нас за телефоном 63-61-47. На центральному пульті керування знаходиться диспетчер, який приймає від громадян повідомлення про несправність та фіксує їх у спеціальному журналі. Протягом трьох днів - це максимум - маємо усунути несправність. Оперативні ремонтні бригади працюють цілодобово.

13.01.2012Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 13.01.2012p. 
На головну сторінку