Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №236 від 20.04.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Приємні клопоти

Готуємося до Великодня

Готуємося до Великодня

Фарбовані яйця не тільки подають до столу, їх дарують рідним, близьким та друзям впродовж усього Пасхального тижня. Яйце здавна було символом нового життя. У давнину, наприклад, закладали у фундамент будинку яйце, щоб легко і вдало йшла робота у будівельників, а щастя і благополуччя завжди супроводжували його господарів. Вважалося, чим більше фарбованих яєць вам подарують на Великдень і чим більше подаруєте ви, тим кращим, радіснішим і вдалішим буде рік. А з нашими рецептами рік буде не тільки вдалим, але й смачним.

»Яєчні» хитрощі

Для фарбування краще використовувати лушпиння з цибулі. Щоб отримати насичений колір, візьміть більше лушпиння і варіть його 30 хвилин. Потім опустіть у відвар яйця, доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин.

Зробити крашанку з малюнком можна, приклавши невеликий листочок (наприклад, петрушки) та щільно прив’язавши його синтетичною ниткою.

Якщо мокрі яйця обкачаєте в сухому рисі, загорнете в марлю (кінці марлі щільно зав’язати ниткою, щоб рис прилип до яйця) й далі варитимете в лушпинні звичайним способом, то отримаєте яйця “в цяточку”.

Якщо додати в розчин з фарбою трішки вершкового масла, то яйця набудуть мармурового відтінку.

Щоб пофарбовані яйця блищали, їх витирають насухо і змазують олією.

Розмальовуємо писанки

Найпростіший інструмент для виготовлення писанок - булавка, вткнута гострим кінцем у паличку. Її головку вмочають у киплячий віск і наносять на варене яйце на ті місця, які повинні лишитися нефарбовані. Спочатку фарбують яйце світлим барвником, наприклад, жовтим. Витягнувши з фарби, дають йому обсохнути, а потім наносять віск на ті місця, що повинні лишитися жовтими. Згодом фарбують у темнішій фарбі і т.д. Коли малюнок завершений, яйця складають в керамічну миску та ставлять в духовку (35-40 градусів). Віск стече - писанка готова.

Паска »Царська» (сира)

1 кілограм сиру, 450 грамів вершкового масла, 5-6 жовтків, 500 грамів цукру, 300 грамів сметани, по 100 грамів ізюму, мигдалю, цукатів, кардамону або ваніліну.

Вершкове масло збиваємо з цукром, додаючи по одному жовтки. Масу розтираємо до повного розтавання цукру, ароматизуємо тонко змеленим кардамоном або ваніліном. Додаємо розтертий сир, ізюм, мигдаль, подрібнені апельсинові цукати чи натерту лимонну цедру. Ретельно перемішуємо, додаємо збиту сметану, знову перемішуємо, заповнюємо форми, кладемо під прес та ставимо на холод.

Салат »Святковий»

Обсмажити 300 грамів курячого філе і тонко нарізати. 3 яйця зварити, потім відокремити білки від жовтків. Додати до курки подрібнені білки, 2 нарізаних соломкою яблука, заправити майонезом (200 грамів), змішаним з розтертими жовтками, посолити.

»Човники» з яєць

5 круто варених яєць, 50 грамів шинки, 50 грамів твердого сиру, 5 невеликих помідорів, 1 великий огірок, 200 грамів майонезу, петрушка для прикраси.

Яйця очистити від шкаралупи й розрізати навпіл у довжину. З шинки й сиру сформувати 5 тонких трикутних скибочки. Розрізати помідори навпіл, а огірки нарізати кружальцями. На гостру частину яйця покласти шматочки огірків, а на округлу - половинку помідора, опуклою частиною доверху. Підготовлені з шинки і сиру трикутники проколоти зубочисткою і застромити в половинку яйця, покриту помідором. Помістити “човники” на шар майонезу і прикрасити петрушкою.

20.04.2006



Рівне-Ракурс №10 від 20.04.2006p. 
На головну сторінку