Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №539 від 09.02.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Результат

Рівненщина народжує

Народжуваність у краї зросла, констатують медики, адже торік в області народилося на 623 малюка більше ніж у 2010 році. Натомість, смертність зменшилася.

Це один із кращих показників у державі, позаяк позитивну демографічну динаміку торік зафіксовано лише в Рівненській, Закарпатській і Волинській областях. Знизилася в області й малюкова та материнська смертність. Це результат повного медичного супроводу вагітних та створення умов для безпечних пологів, наголошують медики. Водночас на Рівненщині й надалі працюватимуть над вдосконаленням та розвитком перинатальної служби. Вже навіть провели аудит та розробили концепцію розвитку перинатальної служби в області.

Адже торік в обласному перинатальному центрі отримували висококваліфіковану допомогу 64 відсотки саме сільських жительок, а за перший місяць 2012 року - майже 70 відсотків (в перший рік функціонування центру там обслуговували лише 25 відсотків жінок із районів). Водночас 90 відсотків передчасних пологів приймають саме в перинатальному центрі, оскільки він оснащений необхідним обладнанням, а фахівці підготовлені до виходжування недоношених немовлят. На поліпшення матеріально-технічної бази закладу скеровують бюджетні кошти, а також залучають інші джерела фінансування. Так, завдяки співпраці з Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) обласний перинатальний центр отримав медобладнання майже на півмільйона гривень. Ще 80 тисяч гривень витратили на навчання фахівців, аби ті перейняли досвід кращих вітчизняних та іноземних спеціалістів у цій галузі.

Для створення повного циклу обслуговування матерів і малюків на Рівненщині бракує трьох відділень: невиношування, ІІ етапу виходжування новонароджених, а також відділення діагностики та лікування безпліддя. Їх створення - на часі, втім для цього в обласному перинатальному центрі бракує площ. Відтак, завдання робочої групи запропонувати шляхи вдосконалення та розвитку перинатальної служби Рівненщини, оскільки від цього залежить якість і доступність кваліфікованих медичних послуг.

09.02.2012



Рівне-Ракурс №10 від 09.02.2012p. 
На головну сторінку