Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №237 від 27.04.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Для здоров’я

Бачити краще допоможуть вітаміни

Щоб читачі зрозуміли, яка з цих сполук за що відповідає в організмі людини, нижче подаємо список найнеобхідніших вітамінів, мікроелементів та їх властивостей.

Вітамін А необхідний для нормальної роботи сітківки. Міститься у печінці, жовтку курячого яйця, молоці, вершках, вершковому маслі, риб’ячому жирі, моркві, помідорах, листяних овочах, петрушці, морелях, плодах горобини, насінні соняха. Його нестача викликає погіршення зору при поганому освітленні. Мінімальна норма споживання - 1,5-2 міліграми на добу.

Вітамін C підтримує тонус м’язів. Відсутністю вітаміну С пояснюється зниження тонусу очних м’язів, помітні крововиливи в білках, швидка стомлюваність очей. Цей вітамін міститься у свіжій білокачанній капусті, картоплі (особливо восени), червоному і зеленому перці, моркві, помідорах, листяних овочах, яблуках, чорній смородині, висушених плодах шипшини, горобини. Добова норма - 70-100 міліграмів.

Вітамін В1 (тіамін) сприяє нормальній роботі нервової тканини. Недостатність тіаміну провокує підвищену знервованість, зниження розумової і фізичної працездатності. Цей вітамін містять м’ясо, печінка, нирки, дріжджі, горіхи, суцільне зерно (кукурудза, жито, пшениця), мед, усі види овочів. Добова норма - 1,5-2 міліграмів на добу.

Вітамін В2 (рібофлавін) допомагає клітинам споживати кисень, за допомогою якого крохмаль і цукор перетворюються в енергію. Нестача рібофлавіну відчувається як пекучість в очах і повіках, “рожеві очі” (крововиливи з маленьких судин ока). Поновити запас рібофлавіну допоможе споживання зелених листяних овочів, яблук, дріжджів, пшеничних зерен. Організму необхідно отримувати не менше ніж 3-5 міліграмів рібофлавіну на добу.

Вітамін В6 - природний транквілізатор. Без нього очі перебувають у сильній напрузі, око “смикається”. Їжте побільше капусти, зерен пшениці, жита, кукурудзи, яєчних жовтків, риби. Пам’ятайте: ваш організм потребує від 2 до 3 міліграмів вітаміну В6 на добу.

Вітамін В12 необхідний для нормального кровопостачання. Він міститься у яєчних жовтках, винограді, виноградному соку, чорницях, чорничному соку, чорносливі, морелях, фініках, салаті, петрушці. Вам необхідно усього 0,005 міліграмів цього вітаміну на день, щоб мати ясний погляд.

Калій - це мікроелемент, що необхідний м’яким тканинам так само, як для здоров’я кісток потрібен кальцій. Без нього на вас чекає передчасне старіння і слабкість очей. Отож, якщо хочете залишатися молодим і після сорока років, їжте м’ясо, рибу, молоко, злаки, картоплю, чорнослив, курагу, ізюм, мед. Калію, хоча він і мікроелемент, потрібно вживати не менше, ніж 2-3 грама на добу.

27.04.2006Марина Красоля



Рівне-Ракурс №10 від 27.04.2006p. 
На головну сторінку