Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №545 від 29.03.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На пульсі життя

Реальна альтернатива владі

Реальна альтернатива владі

Сила опозиції - у згуртованих діях в інтересах громади Рівненщини

Брифінг, присвячений питанням, що винесені на чергову сесію Рівненської обласної ради, відбувся у вівторок 27 березня, у приміщенні Будинку вчених. Своїми думками щодо порядку денного сесії поділися депутати обласної ради, представники опозиційних фракцій - Олег ХОМИЧ і Сергій ШТУРХЕЦЬКИЙ (“Батьківщина”), Вадим СИДОРЧУК (“Фронт змін”) та Олег ОСУХОВСЬКИЙ (“Свобода”). Перш ніж перейти до теми, організатори зустрічі із журналістами наголосили на тому, що хотіли б зосередити їх увагу не на політичних конфліктах, а на тих проблемах, які стосуються громади області.

Однак вирішувати ці проблеми доволі складно. На думку депутата обласної ради Сергія Штурхецького, причина в тому, що за лаштунками обласної влади відбувається наступ на права депутатів від опозиції. “Це ті депутати, які справді зважають на думку громади, - відзначив він. - І нам незручно, коли ми приходимо на сесії, де прорегіональна більшість хоче за 20 хвилин розглянути 60 питань”.

На непросту ситуацію в обласній раді вказав і голова фракції ВО “Свобода” Олег Осуховський: “Ми зробили два демарші у зв’язку з тим, що більшість не рахується з меншістю”. Від імені опозиційних фракцій він зажадав відсторонити керівника відділу фізичної культури і спорту облдержадміністрації Володимира Гуділіна від виконання службових обов’язків у зв’язку з порушенням кримінальної справи за фактом завдання ним тілесних ушкоджень директору Рівненської обласної школи вищої спортивної майстерності Віктору Кузіну, а також заявив про вимогу опозиції відсторонити заступника голови облдержадміністрації Олексія Губанова від виконання службових обов’язків на час розслідування цієї справи.

Депутат обласної ради, голова РОО партії “Фронт Змін” Вадим Сидорчук звинуватив голову обласної ради Юрія Кічатого в порушенні регламенту. “Ми вже півроку, - заявив пан Вадим, - не можемо винести на голосування облради проект рішення про збільшення дохідної частини обласного бюджету”. Суттєвим резервом її поповнення депутат вважає посилення боротьби з фактами безоплатного використання земельних ділянок під електрогенеруючими об’єктами та об’єктами транспортування електроенергії до споживача, які знаходяться поза межами населених пунктів. Він запропонував провести аудит землі й розглянути його результати на сесії.

Не оминув Вадим Сидорчук і конфліктну ситуацію, пов’язану з ДП “Мирогощанський державний іподром”, яка викликає дедалі більшу соціальну напругу в Дубенському районі: “Там близько 700 людей у протистоянні з Мінагрополітики виборюють своє законне право на розпаювання земель. Ситуація ускладнюється тим, що земля разом із господарством має відійти у власність ДП “Конярство України”. Сьогодні підприємство, яке виробляє м’ясо й молоко, вирощує зернові та цукрові буряки, не може посіяти. Люди готові вдатися до крайнощів. У цій ситуації ми хотіли б бачити реакцію влади - як вона буде захищати інтереси мирогощанців”.

Сергій Штурхецький нагадав журналістам про те, що ще 9 березня 2011 року понад 60 депутатів облради виступили проти передачі ДП “Миргородський державний іподром” держпідприємству “Конярство України”. “Оскільки обласна влада не контролює виконання власних рішень, - застеріг він, - існує загроза рейдерської приватизації шляхом використання прогалин у законодавстві 3000 гектарів мирогощанської землі. Тож люди, які все життя працювали на ній, будуть позбавлені права на земельні паї”.

На думку Олега Хомича, єдиний вихід із цієї складної ситуації - розділити підприємство на два господарства: ДП “Мирогощанський державний іподром” та Мирогощанське державне сільськогосподарське підприємство з наданням трудовому колективу ДСГП можливості взяти участь у його подальшому реформуванні в колективне господарство з розпаюванням.

Олег Хомич також розповів присутнім про підтримку не тільки опозицією запропонованого ним проекту рішення облради про притягнення до відповідальності чиновників податкової служби, які безпідставно виносять рішення про нікчемність договорів, визнаючи, відповідно, недійсними й угоди, та знімають витрати і право на кредит з ПДВ, додатково нараховуючи їх у бюджет. “Дивіться, перевиконання обласного бюджету на сім мільйонів - за рахунок чого, коли йде спад економіки, - запитує депутат, не приховуючи емоцій. - За рахунок фіскальної політики…”.

Як голова депутатської комісії з молодіжної політики, фізичної культури та спорту, Олег Хомич висловив занепокоєння постійним скороченням видатків на спорт протягом двох років останньої каденції облради: “Зокрема, тільки в 2011 році видатки по статті “Змагання і збори” були зменшені на півмільйона гривень. Проголосували за придбання велосипедів для громадського спортивного клубу “Олімп” на 70 тисяч гривень - рішення сесії не виконано. З 60 питань, включених у порядок денний наступної сесії, немає жодного питання за профілем комісії. Цікаво, чим керувалася обласна влада, проголосивши 2012 рік на Рівненщині “Роком спорту та здорового способу життя”.

29.03.2012Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2012p. 
На головну сторінку