Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №546 від 05.04.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Реабілітація

Інваліди мають нові можливості, необмежені

Шостий рік у селі Олександрія функціонує центр професійної реабілітації інвалідів. За цей час його випускниками стали майже 270 людей з обмеженими можливостями з усіх районів області. За півроку тут навчають на операторів комп’ютерного набору, три місяці потрібно, аби здобути фах швачки.

Більшість тих, хто опанував нову спеціальність, - працевлаштували. У цьому допомогли районні центри зайнятості. Нині в Рівненському обласному центрі професійної реабілітації інвалідів 23 слухачі, 15 навчаються на операторів комп’ютерного набору, решта - на швачок. Вчать у центрі за державними програмами, такими, як і в інших навчальних закладах.

Втім, крім знань, люди з особливими потребами поліпшують у центрі здоров’я, адже заклад має потужну лікувальну та реабілітаційну базу. А ще тут не бракує спілкування. До того ж, в обласному центрі професійної реабілітації інвалідів створено вільний доступ для людей із обмеженими фізичними можливостями - ліфти, пандуси, спеціально обладнані туалети, підйомники для прийняття водних процедур.

Загалом в області проживає 68 тисяч людей з обмеженими можливостями, яким потрібна медико-соціальна реабілітація. Тож вже наступного року в центрі планують не лишень оздоровлювати тих, хто тут навчається, а й людей, кому здобувати чи змінювати фах не потрібно. Нині відповідний документ, який має дозволити роботу закладу змішаного типу (професійна/медикосоціальна реабілітація та медикосоціальна реабілітація), на погодженні у Міністерстві юстиції.

05.04.2012



Рівне-Ракурс №10 від 05.04.2012p. 
На головну сторінку